Nevoia de dreptate vs. nevoia de eliberare la divorț

Am început o serie despre revenirea după divorț intitulată “De ce unii oameni traversează mai ușor divorțul?”. În cadrul acestei serii vom analiza 5 dintre cei mai importanți factori care joacă un rol fundamental în revenirea după divorț.

Astăzi discutăm despre al doilea factor, anume: Nevoia de dreptate vs. nevoia de eliberare. 

Dacă ai ratat primul factor, poți citi despre el aici

Lectură plăcută!

Data trecută am vorbit despre primul factor al revenirii după divorț, Dorința de a trece peste, și am dat exemplul negativ a lui A, care după 10 ani de la divorț încă vorbește non-stop despre fostul soț și ce cât i-a greșit el ei. Dacă ai ratat acel material, îl poți citi aici.

Astăzi vorbim despre un exemplu la polul opus, cel al lui M. M a fost căsătorită cu soțul ei timp de 20 de ani. În aceste 2 decenii, M:

  • A fost înșelată cu multiple alte femei;
  • A fost neglijată de soțul ei;
  • A luat asupra ei toată responsabilitatea copiilor, soțul ei fiind aproape complet absent în creșterea lor;
  • A încercat de zeci de ori să-și recucerească soțul, să-și repare relația, însă nu a reușit;
  • A fost, într-un final, părăsită de soțul ei. 

Cu toate astea, M, spre deosebire de A, a avut o atitudine complet diferită vis-a-vis de divorțul ei. Când am întrebat-o ce o motivează să vină la Grupul de Suport după Divorț și să-și revină rapid peste trauma divorțului, ea mi-a spus “Omul ăsta mi-a mâncat deja 20 de ani din viață. Nu o să-l las să-mi mănânce mai mult de atât.”

Astfel, deși plină de furie, durere și resentimente – atât pentru el, cât și pentru ea însăși, că a stat atât de mult timp lângă el – M a început procesul de coaching. A participat la cele 12 întâlniri, și-a făcut temele de fiecare dată și acum, la un an după terminarea programului, este fericită, independentă și liberă.

Mi-a mărturisit că încă nu l-a iertat complet pentru tot ce i-a făcut în cele 2 decenii de mariaj, însă că simte că e din ce în ce mai aproape de acel moment. 

De ce M are o poveste de succes și A nu?

Pentru că M a înțeles că nevoia de eliberare este mai importantă decât nevoia de dreptate.

Obiectiv vorbind, având în vedere toate traumele prin care a trecut M cu soțul ei, ea ar fi putut sa stea supărată pe el pentru tot restul vieții. E dreptul ei. A avut un mariaj nefericit care, colac peste pupăză, s-a încheiat într-un mod neașteptat și provocator pentru ea.

Însă ea și-a dat seama că viața este arareori corectă.

Oameni buni trec prin experiențe nefericite și oameni răi trec prin experiențe fericite. Sau, cum spune faimosul citat din biblie: Tatăl care este în ceruri, El face soarele lui să răsară peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.

Nu este în puterea noastră să facem dreptate în lume. Nu este în puterea noastră să îi pedepsim pe cei care ne-au greșit. Însă este în puterea noastră să ne vedem de viață și să încercăm să fim fericiți.

Pentru că atunci când iertăm nu o facem pentru celălalt, o facem pentru noi.

Vorbim despre iertare în webinarul de joi, 24 noiembrie, de la ora 19:00, pe Zoom. Acesta se numește “Divorțul – sfârșit sau început?” și promite să fie o experiență revelatoare pentru fiecare participant care se confruntă cu divorțul. 

Pentru înscriere, completează acest formular:

https://forms.gle/39qQLAKJhDrMtB9c9

În mail-ul viitor vorbim despre al treilea factor ce influențează revenirea după divorț, anume Scopul.

Cu drag,

Monica

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *