Scopul ne ajută să trecem peste divorț

Continuăm seria despre revenire după divorț intitulată “De ce unii oameni traversează mai ușor divorțul?”. În cadrul acestei serii analizăm 5 dintre cei mai importanți factori care joacă un rol fundamental în revenirea după divorț.

Astăzi discutăm despre al treilea factor, anume: Scopul.

Click aici dacă ai ratat primul sau al doilea factor..

Lectură plăcută!

Viktor Frankl vorbește în cartea sa “Omul în căutarea sensului vieții” despre cât de important este un scop în viața fiecăruia dintre noi.

Desigur, în cazul său era vorba despre viață și moarte – era prizonier evreu la Auschwitz, nu-și putea permite să lase garda jos nici măcar o secundă.

Însă acesta a observat că nu trebuie să fii într-o situație atât de gravă pentru a avea nevoie de un scop.

Chiar și în cazul unui divorț te poți găsi într-un moment în care totul își pierde sensul.

Definiția “familiei” s-a destrămat, prietenii apropiați te evită și nici nu mai știi cum să gestionezi toate task-urile de una singură. Începi să te întrebi cum ai ajuns în punctul acesta și cum vei face să ieși din el.

Aici intervine scopul.

Pentru că în momente de suferință intensă e foarte ușor să ne ascundem sub pătură, să refuzăm să mai ieșim din casă și să ne lăsăm în voia sorții. Uneori durerea este atât de copleșitoare încât nu putem să înțelegem de ce am alege vreodată să ne confruntăm cu ea.

Însă e posibil să ai copii. Sau părinți în vârstă. Sau prieteni. Sau un job. Sau pur și simplu ceva mai important de făcut în viața aceasta, ceva de care nici măcar nu ești conștientă acum.

De aceea e important să lupți. Să dai pătura la o parte și să iei fiecare zi așa cum este, așa cum poți tu mai bine.

Cum îți găsești un scop?

Dacă ai copii e simplu, sau dacă ai alte persoane neputincioase care depind de tine. Însă scopul e mult mai mult de atât.

Este motivul pentru care te trezești entuziasmată dimineața. Este motivul pentru care te culci mai târziu seara. Este ceea ce te motivează să muncești din greu, chiar și în zilele în care ai prefera să dormi.

Iar scopul nu trebuie să fie neapărat să salvezi lumea sau să inventezi ceva nou. Scopul poate să fie libertatea. Sau frumusețea. Sau natura.

Orice element din viața ta în care te regăsești, în care ești 100% autentică, în care simți că lucrurile încep să capete sens.

Care sunt pașii concreți pentru a-ți găsi scopul?

În primul rând, nu-ți propune să-l găsești! 🙂 Știu, contraintuitiv. Nu trebuie să faci din scop un alt bullet point pe to-do list-ul tău. Trebuie doar să știi că el există și să fii pregătită să-l descoperi atunci când va fi momentul potrivit.

În al doilea rând, ai nevoie de pauză. Însă pauză de calitate. Adică mers în pădure, la mare sau pe munte, undeva unde te poți conecta cu natura și poți pune lucrurile în perspectivă. Dacă îți permiți să călătorești în străinătate, și mai bine! Nimic nu-ți relevă scopul mai bine decât să fii absolut anonim într-o cultură străină.

Nu în ultimul rând, ai nevoie de răbdare și compasiune. Ești în suferință și e normal ca lucrurile să meargă mai greu în primă fază. Nu uita pentru ce cauți un scop – ca să-ți fie mai ușor să treci tocmai peste momente ce acesta. Deci răbdare și compasiune, pentru că faci ceva super important și de lungă durată!

Iar noi te ajutăm cum un prim scop – un webinar online, pe Zoom, pe care nu vrei să îl ratezi dacă vrei să gestionezi cu mai mare ușurință suferința divorțului!

Joi, 24 noiembrie, de la ora 19:00, ne vedem pe Zoom la webinarul “Divorțul – sfârșit sau început?”. Vom discuta despre cei 5 factori în mai mare detaliu și vei înțelege exact ce ai de făcut pentru a traversa mai repede un divorț.

Pentru înscriere, completează acest formular:

https://forms.gle/39qQLAKJhDrMtB9c9

Joi vorbim despre penultimul factor, Preconcepțiile limitative.

Cu drag,

Monica

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *