Dorința de a trece peste te ajută să depășești divorțul

Data trecută am început o serie despre revenirea după divorț intitulată “De ce unii oameni traverează mai ușor divorțul?”. În cadrul acestei serii vom analiza 5 dintre cei mai importanți factori care joacă un rol fundamental în revenirea după divorț.

Astăzi discutăm despre primul, anume: Dorința de a trece peste. 

Lectură plăcută!

Avem un control mult mai mare asupra fericirii noastre decât ne dăm seama. 

Desigur, știm deja că felul în care mâncăm, frecvența cu care facem sport, oamenii cu care ne înconjurăm și mediul în care locuim ne influențează starea de spirit în fiecare zi.

Însă mai e un element pe care adesea îl ignorăm, crezând că “așa suntem noi”: mintea noastră.

Mesajele pe care le alimentăm în fiecare zi, fie cu ajutorul vocii interioare, fie cu vocile celor din jurul nostru, ne formează, literalmente, realitatea.

Așadar, oricare ar fi obstacolul pe care vrei să-l depășești – fie că vrei să mănânci mai sănătos, să muncești mai puțin sau să treci peste trauma divorțului – prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este “ce mesaje repet în mintea mea?”

Să-ți dau un exemplu: clienta noastră, A, a divorțat acum 10 ani. Soțul ei a înșelat-o și a ales să plece de acasă, să se mute cu amanta. Ulterior s-a căsătorit cu ea și sunt fericiți împreună.

A, deși recunoaște că mariajul ei nu era unul tocmai fericit, nu poate trece peste trauma divorțului ei. De fiecare dată când te întâlnești cu ea, indiferent de context, va face cumva să aducă discuția la fostul ei soț. Ca bancul cu Bulă și castravetele. 

Deja prietenii, familia și colegii ei s-au săturat să o audă cum se plânge de fostul soț, iar această respingere din partea celor din jur nu o face decât să-și întărească credința că ea e o biată victimă neascultată și nenorocitul de fost soț o duce bine merci.

Acum să lămurim o chestie – are soția dreptate să fie supărată pe fostul soț că a înșelat-o? Da! E oribil ce i s-a întâmplat!

Însă mai trebuie lămurită o chestie – are soția dreptate să-și mănânce >10 ani din viată, să se streseze, să sufere, să-și piardă prietenii, toate din cauza fostului soț? Nu!

Fostul soț a greșit prin faptul că a înșelat-o. Însă tot ce s-a întâmplat după este responsabilitatea ei.

Este un citat care zice: nu e vina ta pentru ceea ce ți s-a întămplat, însă e responsabilitatea ta să o rezolvi. 

La fel cum, dacă ți se inundă casa, nu are sens să stai să aștepți ca o forță divină să vină să rezolve problema. Da, nu e vina ta că ți s-a inundat casa, însă e responsabilitatea ta să scoți cumva apa din casă, până nu se degradează de tot. 

Deci, care sunt gândurile cu care se confruntă A?

  • Că toți bărbații sunt niște porci;
  • Că toți prietenii ei sunt niște trădători;
  • Că întreaga societate e împotriva ei! 

Noi, din exterior, putem vedea că aceste lucruri nu sunt adevărate. Însă ține doar de A să se uite cu obiectivitate la credințele ei și să aleagă să le înlocuiască cu altceva.

De fapt, ceea ce o doare cel mai tare pe A după divorțul ei nu este sufletul, pentru că și-a pierdut marea iubire. Pe ea o doare ego-ul, că nu consideră că primește mila pe care o caută cu disperare.

Iar munca cu ego-ul este extrem de dureroasă, însă este necesară dacă vrem ca sufletul să fie fericit. 

Și apropo de ego – despre el, despre suflet și despre divorț vom vorbi în detaliu joi, 24 noiembrie, de la ora 19:00, pe Zoom.

Susținem un webinar intitulat “Divorțul – sfârșit sau început?” în care multe dintre curiozitățile tale despre divorț vor fi elucidate de către cineva care chiar le-a văzut pe toate – dr. Gabriela Saulea. 

Înscrie-te acum, completând acest formular:

https://forms.gle/39qQLAKJhDrMtB9c9

Marți ne auzim tot aici pentru a discuta despre al doilea factor care influențează revenirea după divorț: Nevoia de dreptate vs. nevoia de eliberare.

Cu drag,

Monica

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *