Divortul si criza varstei mijlocii

“Barbatii o iau razna dupa 45 de ani” se lamentau prietenele mamei mele iar eu la varsta de 20 de ani credeam ca astea-s povesti, femeile astea fie sunt gresite, fie au fost neatente de li se intampla asa ceva.

Iata insa ca dovezile vin de la Institutul National de Statistica care arata ca in 2016 numarul divorturilor la persoane de peste 45 de ani s-a dublat comparativ cu anul 1992.

Vorbim aici despre persoane care s-au casatorit in anii de dupa Revolutie, probabil in jurul varstei de 20-30 de ani, iar anul trecut peste 7000 de astfel de cupluri au decis sa divorteze… si asta dupa peste 20 de ani de convietuire!

Asadar iata de ce vorbim despre divort si criza varstei mijlocii.

Recunosc ca si experienta mea personala – cu un divort survenit dupa exact 20 de ani de casatorie – m-a provocat sa dau mai multa atentie acestui fenomen – divortul.

Si nu divortul privit ca subiect tabu sau motiv de compatimire de catre anturaj, ci fenomenul evaluat din perspective psihologice, fiziolgice si sociale, combinate cu analiza statistica si trendul din Romania.

Am pornit de la prima explicatie, cea fiziologica.

Se stie ca dupa 40 – 45 de ani functiile orgnismului incep sa incetineasca, iar cea mai vizibila este activitatea hormonilor sexuali, atat la femei cat si barbati.

Daca femeile primesc cu mai multa liniste aceasta schimbare, pentru barbati aceasta reducere a activitatii sexuale vine ca un mesaj de imbatrinire si de amintire a mortalitatii noastre.
Daca aceeasi perioada se suprapune cu pierderea unui parinte sau a unui prieten apropiat, sau cu o boala mai serioasa, unii barbati primesc aceste semnale ca un mesaj ca tineretea lor se apropie de sfarsit.

Cei mai multi nu pot descrie sentimentul de gol interior, nostalgie si inutilitate pe care-l resimt…se uita in jur si isi vad copii mari si pe drumul lor, sotiile nu mai sunt atat de atente si nici atat de dependente de ei, iar la serviciu probabil ca au bifat majoritatea provocarilor profesionale.

Pe acest fond aparitia unei partenere mult mai tinere, care sa-i valideze nevoia de apreciere si importanta pare salvatoare.

Dintr-o data viata sexuala pare sa fie mai buna decat in prima tinerete, iar pericolul unei relatii clandestine il face sa se simta mai viu ca niciodata.
Urmatorul pas la care viseaza este divortul de partenera lui de peste 20 de ani, ruperea dintr-o familie care parca-l tine pe loc sau ii aminteste de imbatranire si inceperea unei noi calatorii cu partenera tanara, privita ca pe o resetare a propriului “kilometraj” de la zero 🙂

Nimic nou! Asta se intampla si in urma cu o generatie sau cu douazeci, deci care-I motivul pentru care s-a dublat rata divortului la persoane de peste 45 de ani?

Se pare ca motivul vine tot de la noi, femeile.

Si asta deoarece in ultimii ani, pe fondul schimbarilor sociale, au aparut si in Romania doua categorii noi de femei:

1. Prima categorie este cea a sotiilor care nu mai accepta minciuna sau infidelitatea sotilor.

Daca mamele sau bunicile noastre acceptau ca barbatii o iau razna la o anumita varsta, dar pana la urma tot acasa se intorc, iar la un moment dat se linistesc de tot, femeile din generatia mea nu mai sunt dispuse sa accepte acest compromis. Sunt femei mult mai independente, fara conceptii de tipul “femeia trebuie sa faca echilibrul” indiferent cine produce dezechilibrul si ele aleg sa plece din casatorie atunci cand afla de existenta altei femei in viata sotului.

2. A doua categorie este cea a femeilor tinere care cauta parteneri mult mai in varsta.

Am cercetat in memoria mea si a prietenelor mele si nu ne-am amintit ca la 20-25 de ani sa fi considerat optiunea de a gasi parteneri de peste 40 de ani… atunci ii consideram batrani, iar daca mai erau si casatoriti si cu copii, nici nu-I vedeam ca pe reprezentanti ai sexului opus :).
Acum insa vedem tot mai des femei tinere care se pregatesc special pentru astfel de parteneri, investesc timp, energie si bani pentru a se face observate si targetate de catre barbatii maturi si considera mariajul cu acest tip de barbat ca pe o realizare. Desigur el trebuie sa fie popular, sa aiba succes si posibilitatea de a-I oferi ei un trai confortabil si fara griji.

In noile circumstante sociale devine mult mai simpla formalizarea noului cuplu, cu divortul consimtit al vechilor parteneri.

Din descrierea de mai sus pare ca „victima” acestor schimbari este sotia, dar in articolul „Femeile sunt mai fericite dupa divort decat barbatii” am aratat ca lucrurile pot sta diferit.
Programul Divorce Journey mai analizeaza si care este evolutia in timp a fiecarui membru implicat in acest triunghi “fatal” pentru mariaj.
Ce am observat este ca odata cu trecerea timpului, dar si ajutate de programele Divorce Journey, multe asa numite victime ajung sa constientizeze rolul divortului in viata lor si cum acest eveniment, ce parea initial tragic sau nedrept, devine de fapt un punct de cotitura catre o viata mult mai buna.

In cadrul workshopului „Regăsește-te in 12 pași dupa divort” voi prezenta trei studii de caz in care voi arata care sunt consecintele reale ale divortului si ce mesaj poarta el in viata noastra.
Te astept si pe tine pe 24 august la workshop, unde putem sa discutam deschis despre un subiect tabu si inca…“inchis”.

Cu drag,
Gabi

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *