Nici nu s-a uscat cerneala pe actul de divorț și deja e cu altcineva!

Nici nu s-a uscat cerneala pe actul de divorț și deja e cu altcineva… te regăsești în situația asta? Dacă da, înțeleg foarte bine ce simți!

De multe ori această veste se simte chiar mai dureros decât vestea divorțului și stai și te întrebi ce e în neregulă cu tine?

Doar ați divorțat, ați fost de acord că relația asta nu mai merge, dar când ai auzit că deja e cu altcineva, ți s-a făcut negru în fața ochilor.

De ce avem această reacție?

În cazul unui divorț se declanșează mecanisme psihologice despre care oamenii care nu au trecut prin această experiență nu au niciun habar. Pur și simplu nu ne-am întâlnit cu emoțiile astea până acum.

Revenirea sănătoasă după un divorț presupune să fii informat despre ce urmează să experimentezi, să știi cum să abordezi diferite situații ca să te menții cu capul la suprafața apei, până ajungi în ape mai liniștite.

În asta constă munca mea și asta facem la Grupul de Suport după Divorț. Află mai multe detalii despre noua grupă care începe mâine, la finalul articolului.

Dar hai să ne întoarcem la situația descrisă mai sus.

Ce se întâmplă în sufletele și în psihologia celor doi protagoniști, până ce au semnat actele de divorț?

De obicei un partener este mai decis să rupă relația decât celălalt (rareori există o despărțire amiabilă și de comun acord, așa cum mai vedem în filme).

Cel care a decis să plece a început procesul decizional cu mult înainte de a-și face cunoscută decizia. Cel mai probabil a început să nu se mai simtă fericit în relație, poate a avut sute de gânduri despre despărțire și într-o bună zi și-a verbalizat intenția.

Asta înseamnă că partenerul respectiv a făcut deja pași în procesul de adaptare la divorț, chiar dacă acesta încă nu s-a materializat.

În tot acest timp, principalul sentiment al acestei persoane este cel de vinovăție –că îl va răni pe celălalt și pe copii, că își va destrama familia, că va produce daune emoționale și materiale celor dragi etc (și chiar dacă există sau nu și o a treia persoană în peisaj, vinovăția față de decizia de divorț tot există).

Celălalt partener, care nu-și dorea divorțul, sau chiar trăia cu frica că despărțirea s-ar putea produce, primește într-o bună zi o veste șocantă – partenerul nu mai e fericit în relație și vrea să plece!!

Cele mai negre coșmaruri se transformă în realitate. Cea mai mare emoție a acestei persoane este cea de abandon, se simte o victimă în mâna partenerului nepăsător.

Urmează perioada discuțiilor, negocierilor, reproșurilor, anunțurilor etc – poate cea mai neagră perioada a divorțului, până ce totul culminează cu semnarea actelor, moment mult așteptat și sperat că va calmă situația.

Liniște!!

Dar după câteva zile sau săptămâni afli că fostul partener are pe altcineva!!

Furie, gelozie, nedreptate, neîncredere, trădare – cred că putem scrie tot articolul despre emoțiile care năvălesc peste noi.

De ce?? Doar nu mai suntem împreună, doar am divorțat!

Pentru că divorțul este deocamdată doar pe hârtie, cel emoțional încă nu s-a încheiat!

Provocările unui divorț sunt multiple, m-ai mai auzit spunând asta.

Paradoxal, partea administrativă pe care o știe toată lumea – avocați, notari, partaje sau custodii – este cea mai ușoară. De obicei poate fi rezolvată și în absența celor doi, pentru că sunt legi, proceduri, lucruri practice care se pot rezolva rapid.

Dar, există un mare dar!

Când intervin emoțiile, un partaj poate deveni o luptă sângeroasă, iar o piesă de mobilier sau brandul unei firme devine cea mai prețioasă comoară de împărțit. Școala copilului sau activitățile extrașcolare devin subiectul conflictului deschis dintre părinți, iar orice situație obișnuită de viață poate deveni motiv de adevărat război între cei doi..

Ce vreau să subliniez cu asta este că un divorț este dificil mai ales și aproape exclusiv din cauza emoțiilor. Iar dacă acestea sunt neînțelese, nedigerate, lăsate de capul lor, ne pot ține într-o viață de calvar. Dacă citești mailurile mele știi desigur la ce mă refer.

Ce poți face că să nu mai suferi așa?

Te doare să vezi că partenerul tău și-a găsit deja pe altcineva, ca și cum tu nici n-ai mai exista pe lume? Ți se pare nedrept și ai face orice să te răzbuni?

Absolut firesc, face parte din constelația emoțională a divorțului, și deși se spune că răzbunarea este arma prostului, sunt anumite forme de răzbunare care pot fi arma unui om deștept.

Și despre aceste forme de răzbunare discutăm în cadrul programului Grupul de Suport după Divorț.

Nu vreau să te induc în eroare și să crezi că fac un program despre cum să te răzbuni pe fostul partener!

Grupul de Suport după Divorț este un program despre tine, despre cum poți să devii imun la acțiunile fostului partener, iar din noua ta atitudine de siguranță și independență emoțională, să-l faci pe el să se întrebe ce s-a schimbat la tine? Și să devină atent și să simtă că a pierdut ceva valoros.

Alege, poți să stai cu ochii pe contul lui de instagram și să-ți sară inima din loc la fiecare postare, sau poți să-l lași pe el să facă acest lucru, în vreme ce tu te transformi într-o persoană valoroasă, pe care el tocmai a pierdut-o. Ce zici de răzbunarea asta?

Dacă vrei să-ți transformi viața și să-ți găsești direcția după divorț în 3 luni de zile, sub ghidajul meu continuu, înscrie-te acum in Grupul de Suport după Divorț.

Începem o nouă grupă mâine, pe 17 martie și te așteptăm cu noi!

Cu drag,

Gabriela

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *