Am divorțat și deja prezintă copilul celuilalt partener!

Am divorțat de mai puțin de x luni, fostul partener este deja într-o altă relație și vrea să-i prezinte și copilul, sau merg deja împreună în vacanțe sau dorm în același pat!! cand copilul e acolo.

Aud astfel de povești la fiecare nou Grup de Suport după Divorț, este o situație mai comună decât crezi.

Un divorț e provocator prin multe schimbări, însă atunci când vine vorba de copii, deja emoțiile urcă până la cer și înapoi.

Sunt și eu părinte și știu că în rolul de mama mă simt cea mai vulnerabilă. Aș face orice să-i fie bine copilului meu.

Dar ce se întâmplă cu copiii noștri la divorț și cum putem să-i protejăm de cel care până ieri era în aceeași barcă cu noi, iar acum parcă a devenit inamicul numărul unu – fostul partener!!

Pentru cineva care nu s-a confruntat cu trauma unui divorț, pare incredibil ca doi părinți care ar fi făcut totul pentru copiii lor, care au strâns bani pentru studiile lor, care au organizat vacanțe la mare sau la munte special pentru sănătatea copiilor, au angajat cele mai bune bone și au gătit cea mai sănătoasă mâncare în casă – peste noapte să se transforme în dușmanii acelorași copii.

Pentru că atunci când un părinte îl vorbește de rău pe celălalt părinte în fața copilului, oricâtă dreptate ar avea, traumatizează într-un mod puternic emoțiile copilului și-l condamnă la durere și tristețe.

Sau când un părinte își folosește copilul pe post de spion, încercând să afle ce face fostul partener, cu cine se întâlnește sau ce mai spune despre situația divorțului, pentru copil este foarte traumatizant. Se trezește forțat să aleagă între doi oameni, pe care el, cu emoțiile lui pure, îi iubește la fel de mult.

Mai rău, când un părinte, pentru a-și arată indiferența față de fostul partener, arată aceeași indiferență și față de copil pe perioada când acesta este plecat la celălalt părinte (pe motivul că al lui copil să nu se simtă între ciocan și nicovală când îl sună), nu face decât să accentueze trauma de abandon și respingere, pe care copilul deja o simte, când este mutat cu răceală de la un părinte la altul.

Știu ce o să-mi spui – e vina celuilalt, el te vorbește de rău și întoarce copilul împotriva ta.

Și știu că ai dreptate, știu că tu ai vrea că relația să fie una amiabilă, de dragul trecutului, de dragul copiilor, dar efectiv celălalt a devenit de nerecunoscut.

Însă tu ai soluție!

Pentru asta aș vrea să te rog să mă asculți un pic cu mintea logică și să ieși din furtuna emoțională pe care probabil ți-a stârnit-o subiectul acesta. Poți?

Divorțul poate fi perceput – la nivel emoțional – la fel cum se simte un accident grav de mașină la nivel fizic. Fracturi deschise, sânge, durere. Dacă nu l-ai simțit niciodată așa, ești printre puținii norocoși, dar mulți îl descriu în felul acesta.

Ambii parteneri au trecut prin aceeași coliziune și fiecare e accidentat în felul său. Nu mai contează cine era la volan sau a cui a fost vina. S-a întâmplat și acum trebuie să evaluezi daunele și să speri că îți vei reveni cât mai curând.

Probabil că tot ce îți dorești să afli, când ești în Salvare în drum spre spital, este că al tău copil să nu fi fost prea afectat.

Și-ți mai dorești să nu fie afectat nici de procesul vostru de revenire după divorț.

Cum spuneam, și partenerul tău a fost accidentat și trece prin propriile trăiri (chiar dacă a fost alegerea lui, chiar dacă se ascunde față de tine, așa cum faci și tu probabil față de el).

De aceea în perioada aceasta se poartă aberant, de nerecunoscut.

Însă pot să-ți garantez că același lucru crede și el despre tine, nici tu în ochii lui nu mai ești aceeași persoană, cel puțin pe moment.

Și acum, ce e de făcut cu copiii?

Sunt multe reguli de aplicat în această perioadă, e adevărat că cele mai multe sunt împotriva instinctului tău și nevoii tale de a face dreptate.

Dar o perioadă va trebui sa fii puternic, să strângi din dinți și să te gândești în primul rând la copilul tău și mai puțin la relația ta dezastruoasă cu fostul tău soț sau soție.

Pentru tine vor veni în curând vremuri de liniște și fericire, mai ales dacă alegi să te vindeci corect. Însă atunci nu ai vrea să te uiți cu vinovăție la ce dezastre s-au produs în sufletul copilului tău, din neatenție sau emoții gestionate greșit.

Descarcă Ghidul de Parenting după Divorț de pe site-ul Divorce Journey, este gratuit și-ți va oferi foarte multe informații utile.

Ar fi minunat să aplici cât mai multe dintre ele. Până când vei reuși să le aplici pe toate.

Dar mai ales vino la Grupul de Suport după Divorț dacă simți că nu poți duce de unul singur toată această încărcătură emoțională.

Fă-o în primul rând pentru tine, dar dacă deja te-ai obișnuit să nu fii pe primul loc în lista priorităților tale (motiv de divorț, adesea), atunci vino de dragul copilului tău!

Iar dacă fostului tău partener acum nu-i pasă, dacă îi transmiți și lui Ghidul de Parenting după Divorț (preferabil nu direct și nu prin copil), dar el preferă să facă altceva, ține cont că el e celălalt părinte pentru copilul tău.

Pentru copil este important să vadă că-i respecți părintele și apreciezi contribuția lui de până acum. Așa și copilul se va simți respectat și apreciat, iar pe tine te va lua de model.

Știu că e dificil, de aceea am creat un program special pentru tine în această perioadă Grupul de Suport după Divorț.

Te aștept cu drag,

Gabriela

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *