Când divorţul intervine după o relaţie de mulţi ani, ceea ce se percepe cel mai intens se poate compară cu o pierdere a identităţii.
În această perioadă sunt necesare importante ajustări emoţionale pentru a reuşi să recâştigi sentimentul de putere şi control asupra propriei vieţi, să poţi realiza un plan pentru propriul viitor şi să îţi descoperi resurse şi abilităţi de a recrea o nouă identitate.
Acest proces durează, ar fi o păcăleală să ne imaginăm că în câteva luni suntem fiinţe noi pregătite pentru o nouă relaţie.
E foarte important ca acest proces să cuprindă profunde reflecţii la propriul sens de mişcare în viaţă, pentru simplul fapt că el nu se modifică de la sine.
Este un moment în care un prieten detaşat de situaţie, un consilier sau terapeut îţi poate fi alături în a gestiona emoţiile şi contextul care se modifică odată cu divorţul, sau te poate îndrumă către a află mai uşor resursele reale şi planurile cele mai potrivite pentru viitor.
Dacă nu analizăm în mod realist şirul de evenimente care au dus la despărţire, dacă nu ne alocăm un timp absolut necesar pentru vindecare şi reorientare a scopurilor personale, riscăm să aducem binecunoscutul “bagaj” în orice relaţie viitoare, sau pur şi simplu să rămânem ca într-un cerc vicios plin de suferinţă şi dezamăgire.
Sfârşitul unei căsătorii sau a unei relaţii de lungă durată dezlănţuie în interior o avalanşă de sentimente negative de la furie şi durere, la anxietate sau depresie.
E important să înţelegem că aceste stări pot fi un răspuns normal pentru noi la ceea ce înseamnă pierderea controlului asupra a cum am văzut viaţă noastră alături de cineva. Dacă reuşim să simţim compasiune faţă de acest mod de răspuns avem şanse mai mari de a ne vindeca şi pregăti pentru a merge mai departe.
Cum putem depăşi perioada de după separare:
1. În primul rând având mai multă grijă de noi înşine.
Toate modificările de după divorţ, mutarea, indiferent că eşti cel care pleacă sau cel care rămâne, spaţiul în care locuieşti devine străin.
Participarea la activităţi care îţi sunt familiare, dar şi la cele care te susţin să gestionezi emoţiile copleşitoare sunt cele mai utile în acest moment.
Alătură-te unui grup de sprijin după divorț, urmăreşte să te implici în activităţi care presupun dăruire, poate lucruri pe care ai fi dorit şi nu ai avut timp să le faci până acum.
Ocupă-te mai mult de ţine, oferă-ţi experienţe care să-ţi crească încrederea în forţele proprii.
2. Cunoaşte-te.
Aşa cum am mai spus, este un moment în care a consulta un terapeut, nu doar pentru te ajută să treci prin sentimentele copleşitoare cu care te confrunţi şi să te adaptezi la schimbările apărute, ci mai ales pentru a reevalua conştient ce anume a ajuns să nu mai funcţioneze în relaţia care s-a încheiat.
Acest proces profund de cunoaştere a propriilor mecanisme care controlează alegerile în viaţă ne poate scuti în prezent şi pe viitor de multe frustrări.
Chiar dacă sunteţi în situaţia de a resimţi uşurare la încheierea unei căsătorii sau relaţii, este foarte posibil că această să ascundă un sentiment de negare mult mai profund.
Printr-un astfel de proces terapeutic poţi gestiona mai uşor tranziţia la viaţa de după separare şi poţi afla mai multe despre propria persoană, aspect care să te ajute să găseşti cele mai potrivite oportunităţi pentru creşterea şi dezvoltarea ta personală.
3. Învaţă cum să mergi mai departe.
Oricare ar fi obiectivele, înainte, în timpul sau după divorţ, un proces de înţelegere a “psiho-logicii” noastre individuale este extrem de util.
Nimeni nu este perfect, aşa că orice efort în a deveni noi asftel, sau de a găsi “partenerul ideal” s-ar putea să ne lase din nou dezamăgiţi.
Învăţând să te accepţi aşa cum eşti, cu slăbiciuni sau preferinţe, învăţând cum să comunici cu un viitor partener, cum să negociezi situaţiile tensionante, creezi premisele unei raportări mult îmbunătăţite şi echilibrate atât faţă de tine însuţi cât şi faţă de celălalt.
Dr. Tamara Popescu
Psihoterapeut, Coach, Formator