De ce divorțează bărbaţii?

Pentru că programul nostru se adresează în aceeaşi măsură şi bărbaţilor și femeilor, ne-am decis să aflăm care sunt principalele motive pentru care bărbații cer divorţul.

Cercetările au arătat că divorţul este una dintre cele mai dificile situaţii prin care trece un bărbat, având un impact negativ semnificativ asupra calității vieții lor.

“În ciuda faptului că bărbaţii au o capacitate mare de adaptare la probleme, în cazul unor astfel de situaţii delicate, bărbaţii au tendinţa de a se izola pentru a nu arată ceea ce simt. De aceea aceştia se adaptează mult mai greu după un divorţ, pentru că de cele mai multe ori, ei trebuie să ia totul de la zero fără ajutor.

Un exemplu grăitor în acest sens este acela că rata de sinucidere pentru bărbaţii care se despart de soţiile lor este de până la şase ori mai mare comparativ cu bărbaţii care nu sunt despărţiţi“

Nu întâmplător bărbaţii sunt mai îngăduitori cu o căsătorie care poate nu funcţionează perfect şi cer divorţul în general mai rar decât o fac femeile (doar în max 40% din cazuri). Şi totuşi sunt situaţii când şi bărbaţii decid să-şi asume orice risc şi să facă pasul către despărţire.

Aşadar, de ce divorţează bărbaţii?

Infidelitatea este principalul motiv de divorţ pentru ambele sexe, aproximativ jumătate dintre căsnicii se termină din cauza infidelităţii unuia dintre parteneri, potrivit statisticilor.  

Un alt motiv important pentru care bărbaţii divorţează are legătură cu comunicarea.

Totul începe să se strice în momentul în care partenera:

 • Îi spune constat ce să facă
 • Îl critică
 • Îi judecă alegerile
 • Se plânge
 • Îl controleză

În toate aceste cazuri el va începe să caute pe cineva mai uşor de mulţumit, care să-l inspire, care să-l trateze cu respect, să-i fie alături în alegerile sale şi să-l lase să se simtă bărbat.

Celelalte motive variază de la pierderea interesului pentru sex şi până la certurile interminabile sau gelozie exagerată şi nejustificată.

Un studiu făcut de reţeaua de socializare Reddit a încercat să afle care au fost momentele în care bărbaţii au realizat că este cazul să ceară divorţul – The Huffington Post.

Cele mai frecvente răspunsuri au fost:

 • Când soţia a devenit un coleg de cameră,
 • Când am realizat că nu crede în visele mele,
 • Când m-am săturat de ieşirile ei nervoase,
 • Când eram depresiv şi ea râdea pe seama mea,
 • Când nu mi-a mai păsat că mă înşeală,

O altă situație care duce la divorţ este competiția dintre soți. De multe ori femeile dorind să demonstreze că sunt egale bărbaților, intră în lupta pentru putere cu aceștia. Însă în această competiţie ele renunţă tocmai la cele mai importante atuuri ale lor, feminitatea și vulnerabilitatea.

Cum bărbaţii sunt meniţi să vâneze, să curteze şi să îşi protejeze partenera, în momentul în care nu mai au posibilitatea să facă acest lucru cu soţia lor o vor face cu altcineva.

Şi pentru că am găsit şi părerea unui bărbat divorţat, va invităm să o citiţi aici: http://www.vulpescu.eu/2014/10/29/lecţii-de-viaţă-de-la-un-bărbat-divorţat/

Tu ce crezi? Care sunt motivele cele mai importante pentru care te-ai separat sau ai divorţat?

Scrie-ne părerea ta într-un comentariu sau trimite-ne un e-mail la adresa: guide@divorcejourney.ro

Cu drag,

Dr. Gabriela Saulea

1 Comment

 1. Ion mai 13, 2020at11:28 pm

  Nu ştiu alţii cum sunt… dar eu am fost familist convins. Dacă-mi spunea cineva că voi ajunge, după mai bine de 25 de ani de căsnicie să-mi pun traista-n băţ şi să plec de lângă nevastă, aş fi spus că e nebun.
  Dar uite că se întâmplă. Copiii cresc, pleacă pe drumurile lor. Ne trezim la aproape 50 de ani încă plini de putere şi idei, cu dorinţa de a face în plan profesional ceea ce nu am avut timpul şi/sau curajul să facem în tinereţe.
  În loc de a beneficia din plin de ÎNCREDEREA şi RESPECTUL persoanei dragi, constaţi că acestea dispar peste noapte, iar tu devii duşmanul nr.1, care sigur are în cap să-şi găsească o altă femeie. Pentru „aia” faci cursuri, în loc să-ţi vezi de familie şi să aştepţi liniştit bătrâneţea. Abuzul verbal loveşte cu tot felul de scenarii când ţi-e lumea mai dragă, plus scormonitul prin telefon şi prin messengerul de pe calculator; urmărit pe stradă unde te duci, cu cine te întâlneşti…
  Şi pierzi nopţi cu explicaţii şi avertismente, încerci resetarea relaţiei iarăşi şi iarăşi până când spui STOP. Cum am spus mai sus, iei bocceluța şi pleci. Pentru că e anormal ca persoana care te-a jignit cel mai mult vreodată să fie cea lângă care să dormi, noapte de noapte, în acelaşi pat.
  E greu singur. Al naibii de greu. Orice fiinţă umană simte nevoia de afecţiune. Dar e o variantă mult mai bună decât să stai sub acelaşi acoperiş cu cineva care după 25 de ani tot nu a reuşit să te cunoască cu adevărat.

  Reply

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *