Dacă ai divorțat în ultimele 12 luni, probabil că te întrebi…

Mă adresez astăzi celor care sunt în „iarna divorțului”, adică sunt în proces de divorț sau la 6-12 luni de la divorț.

Cel mai adesea în această perioadă apar întrebări de genul celor pe care le primesc la webinariile mele:

  • „Cum pot trece peste durerea pricinuită de divorț, peste durerea ” destrămării” familiei?”
  • „Cum să scap de sentimentele de vinovăție față de copii?”
  • „Cum pot scăpa de melancolia aceasta, care nu are nicio bază reală?”
  • „Cum pot să mai am încredere într-o nouă relație după ce am fost înșelată?”
  • „Cum pot să mă împac cu ideea că s-a terminat și că nu sunt singura vinovată. Deși eu așa mă simt.”

Dacă ești familiarizat cu munca mea, probabil știi că, pentru o mai ușoară înțelegere, am împărțit divorțul în 3 anotimpuri – toamna (când luăm decizia divorțului sau aflăm de decizia partenerului și suntem cuprinși de îndoieli), iarna (când suntem în plin proces de divorț sau de adaptare la noua viață) și primăvara divorțului (când suntem împăcați cu noua situație și vrem să învățăm să trăim cât mai frumos după divorț).

Fiecare anotimp vine cu emoții diferite, iar dacă treci prin divorț, trebuie să știi cum să le abordezi, în funcție de etapa în care te afli.

Ieri am evaluat o persoană care s-a inscris la Grupul de Suport după Divorț, care începe luna aceasta.

Ceea ce am perceput printre altele era frustrarea ei, pentru că deși a trecut aproape un an de la despărțirea de partener, ea simte că nu a progresat prea mult în procesul de vindecare.

Și acest lucru îi crează o presiune și o nemulțumire în plus față de restul sentimentelor de trădare, furie, umilință și singurătate, pe care mi le-a descris cel mai mult.

Este posibil ca și tu să trăiești cu sentimentul că bați pasul pe loc, în timp ce fostul partener pare să-și vadă de viață, să călătorească sau să se ocupe de pasiuni despre care tu nici nu știai.

Această frustrare pleacă de la ideea că, în câteva luni după divorț, fără să facem nimic, ar trebui să fim capabili să ne vedem de viață, ca și cum nimic nu s-a întâmplat.

Dar această idee, care crează multe așteptări false și frustrare fără rost, este complet eronată și o să-ți explic de ce:

Amintește-ți când te-ai căsătorit – ți-a luat măcar câteva luni sau poate chiar ani până ai ajuns la concluzia că vrei să-ți schimbi viața și să trăiești alături de un partener. După nuntă și luna de miere au început probabil să apară situații, compromisuri, renunțări, ajustări, pe care în timp le-ai introdus în viața ta, treptat-treptat, până ai ajuns varianta ta de astăzi, după xx ani de căsătorie.

Acest proces, doar că în sens invers, va avea loc după divorț. Varianta ta căsătorită de xx ani va trebui să se transforme într-o varianta a ta single, iar această transformare se face în timp, e dureroasă la început, iar dacă nu știi regulile și opui rezistență, ajungi chiar să-ți prelungești singur suferința și perioada de tranziție.

Ce poți face concret pentru a avea o tranziție cât mai rapidă a divorțului?

1.       În primul rând, evaluează-ți situația și vezi cum stai. Pentru asta eu folosesc mai mulți parametri, cum ar fi durata căsătoriei, numărul și vârsta copiilor, tipul relației pe care ați avut-o, motivul divorțului, ce se întâmplă acum cu fostul partener, ce se întâmplă în viața ta etc. De asemenea, poți completa și chestionarul de evaluare a divorțului de pe site-ul Divorce Journey și să vezi ce scor obții. Toate acestea îți vor da o idee la ce să te aștepți.

Dacă vrei să ai o perspectiva obiectivă a situației tale, poți programa o sesiune de evaluare a divorțului tău cu mine, și în mai puțin de o oră afli unde ești și ce pași ai de făcut mai departe.

2.       Acceptă că există un timp de vindecare, în concordanță cu situația ta specifică, și nu pune presiune pe tine, mai multă decât deja există.

Dacă ai avea o fractură la picior și medicul ți l-ar pune în gips, te-ai grăbi să-l scoți de acolo înainte de ziua recomandată de ortoped? Prețuiește-ți și sufletul mai mult decât un picior 🙂

3.       Află care sunt metodele prin care poți să accelerezi procesul de vindecare. În primul rând să te asiguri că faci lucrurile corect și mai ales să fii sigur că nu navighezi împotriva curentului (lucru pe care-l văd extrem de des).

Dacă vrei să te vindeci în urma divorțului rapid și eficient, hai la Grupul de Suport după Divorț!

Programul de 12 săptămâni te va ajuta să depășești suferința divorțului în mod accelerat!

Cu drag,

Gabriela

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *