Divorțul și criza vârstei mijlocii

„Bărbații o iau razna după 45 de ani” se lamentau prietenele mamei mele, iar eu la vârsta de atunci credeam că sunt povești!

Sau femeile astea au fost neatente, altfel nu ar trebui să li se întâmple așa ceva!!

Dar iată că experiența mea personală, cu un divorț survenit după exact 20 de ani de căsătorie, m-a provocat să dau mai multă atenție acestui fenomen, divorțul și criza vârstei mijlocii (pe care o definesc aici între 40 și 55 de ani).

Am verificat și Institutul Național de Statistică confirmă că în ultimii ani numărul divorțurilor după 15-20 de ani de mariaj s-a dublat față de 1990!

Așadar hai să vorbim un pic despre divorț și criza vârstei mijlocii.

Dar nu divorțul privit ca subiect tabu sau motiv de compătimire de către cei căsătoriți, ci fenomenul psihologic, fiziologic și social care ne determină să punem punct unei relații după atâta timp.

Am pornit analiza metodic, de la dovezile științifice.

Prima explicație, cea fiziologică.

Aici mă folosesc și de cunoștințele medicale, dar în general se știe că după 40 – 45 de ani toate funcțiile organismului încep să încetinească, iar cea mai vizibilă este activitatea hormonilor sexuali, atât la femei cât și bărbați.

Dar dacă femeile primesc cu mai multă liniște această schimbare, pentru bărbați reducerea activității sexuale este un motiv de frustrare sau îndepărtare de parteneră. Mulți se simt neglijați sau neiubiți din această cauză.

Dacă aceeași perioadă se suprapune cu pierderea unui părinte sau a unui prieten apropiat, sau cu o boală mai serioasă, unii bărbați primesc aceste semnale ca un mesaj că tinerețea lor se apropie de sfârșit.

Nimic nou! Asta se întâmpla și în urmă cu o generație sau o sută, nu s-a schimbat nimic in fiziologia noastră de-a lungul generațiilor.

A doua explicație, cea psihologică.

Cu vârsta apar priorități noi și sentimente în schimbare.Cei mai mulți simt dar nu pot descrie sentimentul de gol interior, nostalgie și inutilitate pe care-l resimt în pragul crizei mijlocii.

Ei se uită în jur și își văd copiii mari și pregătiți aproape de drumul lor, soții nu mai sunt atât de atenți unul cu celălalt, soțiile devin independente financiar sau chiar mai masculine decât soții, iar la serviciu probabil că au bifat majoritatea provocărilor profesionale.

Pe acest fond apar de multe ori aventurile cu parteneri mai tineri, în general femei mai feminine și mai drăgăstoase, sau bărbați mai disponibili și mai înțeegători, care reușesc să reaprindă scânteia pasională de la început.

Dintr-o dată, viața sexuală pare să fie mai bună decât în prima tinerețe, iar pericolul unei relații clandestine îi face să se simtă mai vii ca niciodată.

Se întâmplă atît bărbaților cât și femeilor, pentru că în vremurile actuale și femeile au libertatea să-și trăiască atracția și pasiunea pentru altcineva, lucru imposibil aproape pe vremea bunicelor noastre.

A treia explcație, cea socială.

Dacă ne uităm cu atenție, au apărut două categorii de femei, care nu erau atăt de frecvente acum o generație-două:

  1. Prima categorie este cea a soțiilor care nu mai acceptă minciuna sau infidelitatea soților.

Dacă bunicile sau străbunicile noastre acceptau că bărbații o iau razna la o anumită vârstă, dar până la urmă tot acasă se întorc, iar la un moment dat se liniștesc de tot, femeile din generația mea (de a fiicei mele nici nu mai vorbesc), nu mai sunt dispuse să accepte acest compromis.

Sunt femei mult mai independente, fără concepții de tipul „femeia trebuie să facă echilibrul” indiferent cine produce dezechilibrul și ele aleg să plece dintr-o relație, atunci când află de existența altei femei în viața partenerului lor.

  1. A doua categorie este cea a femeilor tinere care își dresc parteneri mult mai în vârstă.

Am povestit și cu prietenele mele și nu ne aminteam măcar ca noi, la 20-25 de ani, să fi considerat opțiunea de a găsi parteneri de peste 40 de ani. Atunci îi consideram bătrâni, iar dacă mai erau și căsătoriți și cu copii, nici nu-i vedeam ca pe reprezentanți ai sexului opus :).

Acum însă vedem tot mai des femei tinere, care se pregătesc special pentru astfel de parteneri, investesc timp, energie și bani pentru a se face observate și vânate de către bărbații maturi.

Uneori chiari consideră mariajul cu acest tip de bărbat ca pe o reușită! Desigur el trebuie să fie bogat sau popular, să aibă succes și posibilitatea de a-i oferi orice își dorește!

În această situație poți să să te trezești fără să vrei în pragul unui divorț, la vârsta când copiii îți sunt deja mari.

Din descrierea de mai sus pare că „victima” acestor schimbări este doar soția, dar de multe ori rolurile pot fi și inversate, femeia după 40 de ani să fie atrasă de un partener mai tânăr sau mai disponibil.

 

Ce se întâmplă după divorț?

Sunt studii care analizează și care este evoluția în timp a fiecărui membru implicat în acest triunghi „fatal” pentru mariaj.

In general, noul venit devine următoarea victimă, pentru că doar schimbarea partenerului, fără ajustarea anumitor probleme, conduce adesea către același final.Iar dintre foștii soți, se spune că femeile sunt mai fericite după divorț decât bărbații. Deși cercetătorii britanici vin cu argumente pentru această afirmație, ce contează cu adevărat este cât de mult investesc persoanele divorțate în propriul proces de înțelegere și revenire după despărțire.

Divorțul este dificil și dureros, mai ales după mulți ani de căsnicie. Știu asta pentru că am trecut pe acolo.

Dar mai știu că poți să stai să-ți plângi de milă cu anii, sau poți să te scuturi, să iei taurul de coarne și să pornești către ceea ce viața ți-a pregătit. Te asigur că e mult mai bine decât poți crede acum!

Oricând și tu poți să faci o schimbare pozitivă în viața ta post-divorț!

 

A început o nouă serie a Grupurilor de Suport după Divorț!

Dacă vrei să mai prinzi unul dintre ultimele locuri din această toamnă, înscrie-te chiar acum!== înscriere în Grupul de Suport după Divorț

Cu bine,

Gabriela,

 

P.S. Am reluat și grupurile live in București.

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *