Ioana P. si divortul

Astazi vreau sa prezint un studiu de caz – este povestea Ioanei, o femeie de 38 de ani, ce a fost casatorita timp de 16 ani, a divortat in martie 2018 si are un baiat de 13  ani.

Motivele de divort: ea nu mai era fericita, el gasise pe altcineva, in plus betii si scandaluri, se simtea neimplinita si a cerut divortul

A ramas in casa familiei impreuna cu copilul adolescent, care nu intelege de ce s-a ajuns aici. O mai viziteaza parintii ei din provincie, care o sustin asa cum pot, plangand si plangandu-se de situatie.

Ioana se simte singura, toata viata ei pe care o cunostea atat de bine s-a schimbat peste noapte si simte ca intra in depresie.

Nu are prietene apropiate, doar cele de familie care, nestiind cum sa se raporteze la noua ei situatie, au incetat sa o mai caute. Mai are si cateva colege mai apropiate carora le-a spus despre divort, in mare secret, pentru ca nu ar vrea sa se afle inca despre divortul ei, nu se simte pregatita sa dea explicatii.

Colegii de serviciu au mirosit ceva, dar ea pozeaza ca nu s-a intamplat nimic, facand un efort peste masura sa mentina aparentele intacte.

Este ingrijorata ca daca s-ar afla de divort ar fi un motiv sa fie sarita de la promovari, iar sefii ei vor crede ca nu mai este la fel de eficienta si vor sta mai mult cu ochii pe ea. Cum se discuta despre restructurari, ii este frica ca va fi luata in calcul in cazul unui val de concedieri.

Adevarul e ca nu se mai poate concentra la nimic, motivatia i-a scazut sub orice limita si desi e prezenta fizic, in realitate e absenta la serviciu.

In plus trebuie sa gaseasca pretexte pentru a pleca din timpul programului pentru diverse sarcini care au aparut odata cu divortul: are intalniri  cu avocata, merge la scoala la chemarile dirigintei, fuge la sala pentru a-l lua pe baiat de la antrenamente – de asta se ocupa fostul sot- si multe alte sarcini aparute peste noapte.

Baiatul ei a inceput sa se comporte diferit fata de ea si pare ca nu-i mai recunoaste autoritatea. Simte ca esecul mariajului i-a scazut si imaginea ei de mama in ochii copilului. In acelasi timp fostul sot se bucura de toata admiratia baiatului, desi el isi vede nestingherit de viata si nici nu se intereseaza de ei.

Ioana este ingrijorata ca-l va scapa pe baiat din mana si ca nu va face fata nevoilor copilului singura, fara implicarea fostului sot.

Simte ca i s-a produs o mare nedreptate deoarece fostul ei sot este deja cu altcineva, cu care s-au si mutat impreuna.  Copilul o invinovateste pe ea pentru esecul familiei, in timp ce el duce o viata linistita si fara griji, Ba mai mult, tot ea trebuie sa-l sune sa-i aminteasca de pensia alimentara.

Este speriata de modul in care isi va gestiona finantele, nu e sigura daca are suficienti bani pentru ca apar mereu cheltuieli noi.

Fiecare zi vine cu alte probleme, unele pe care nici nu si le-a imaginat si care in mod normal erau rezolvate de sotul ei – plata facturilor la utilitati, programarea masinii la revizie sau repararea defectiunilor de prin casa.

Ioana plange pe ascuns, este coplesita de toata povestea si este speriata ca nu va reusi sa depaseasca vreodata aceasta perioada.

Ar fi o salvare sa gaseasca si ea pe cineva care sa-i preia toate problemele si sa o acopere cu afectiunea care-i lipseste de atata timp?

O sperie chiar perspectiva de a lasa pe alticneva in intimitatea ei. Plus ca nici nu are timp de iesit la intalniri si nici nu mai stie cum sa fie femeie curtata de alti barbati.

Si cum ar trebui sa procedeze cu un potential partener, cand e ok sa-l aduca acasa, daca ar fi acceptat de baiat…o suta de intrebari care nu o lasa sa doarma.

Barbatii din jurul ei insa parca au mirosit ca este vulnerabila si au inceput sa-i faca avansuri. Pe de o parte este incantata de atentia primita, desi unele situatii sunt de-a dreptul intolerabile. Se simte jignita cand primeste avansuri de la barbati casatoriti, sau total nepotriviti pentru ea si nu stie cum sa le raspunda.

Frica ei cea mai mare este ca nu va gasi o solutie la toate aceste probleme, se simte coplesita si se teme ca va ramane singura pentru tot restul vietii.

La Grupul de Sprijin dupa Divort Ioana va fi susținuta

  1. Sa inteleaga ca viata single are alte reguli decat cea de cuplu, si ca aceste reguli pot fi invatate
  2. Sa le identifice si sa se desprinda de vechile obiceiuri, care acum nu ii mai sunt de folos
  3. Sa constientizeze ca datorita incarcaturii emotionale, lucrurile par mai complicate decat sunt
  4. Sa analizeze problemele si sa le eticheteze corect, fara sa amplifice gravitatea situatiei
  5. Sa faca echipa cu oameni aflati in aceeasi situatie
  6. Sa solicite ajutor de la specialisti

Vom reveni cu povestea Ioanei pe masura ce chiar ea va dori sa ne spuna cum se simte. 🙂

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *