Știu de ce nu mai ai încredere în tine după divorț și iată ce poți face…

De ce nu mai ai încredere în tine după divorț?

Mă gândesc adesea la cum eram și eu după ce am divorțat, acum peste 6 ani. Încerc să nu uit niciodată acea perioadă, ca să mă asigur că empatizez mereu cu suferința clientelor mele.

Îmi amintesc că mă simțeam… expusă. Vulnerabilă. Ca și cum „căsuța” imaginii mele de sine a fost complet dărâmată, iar eu încercam să mai strâng cărămizile rămase și să le pun, din nou, împreună.

Și nu sunt singura care cunoaște acest sentiment. În fiecare zi discut cu clientele mele și realizez că încrederea de sine este un aspect care poate fi absolut distrus în urma unui divorț.

În special dacă nu tu ai inițiat divorțul.

În special dacă ai fost înșelată.

În special dacă nu erai pregătită pentru ce avea să urmeze.

Oricum, oricare ar fi povestea ta, șansele sunt ca și tu să suferi în legătură cu încrederea ta de sine.

Oare de ce nu mai ai încredere în tine după divorț?

Pentru că noi, ca femei, suntem învățate că suntem responsabile pentru „a ține casa”. Chiar dacă poate familia noastră nu ne-a transmis în mod direct această mentalitate „clasică”, o vedem peste tot – în filme, în reclame, în poveștile cunoscuților noștri.

Femeia trebuie să își satisfacă bărbatul, să arate într-un fel, să se comporte într-un fel, să aibă grijă de familie și (preferabil) să fie și independentă financiar.

Astfel, atunci când divorțăm, noi, femeile, simțim adesea că eșecul este pus pe umerii noștri. Că o responsabilitate pe care noi o aveam nu a fost dusă la capăt cu succes.

 

În primul rând, înainte să continuăm, să clarificăm situația:

Draga mea, divorțul nu a fost vina ta. La fel cum nu a fost vina fostului tău partener. Contextul relației voastre nu a mai fost propice pentru voi și familia voastră, iar relația a ajuns la un final.

Nu te mai învinui. Nu poți forța dragostea, înțelegerea sau armonia. Nu poți forța un mariaj.

Tot ce poți face e să ai grijă de tine, să înveți și să îți mai dai o șansă – fiecare relație vine cu bucuriile și provocările ei.

Acum că am lămurit acest aspect,

să vorbim despre încredere încredere în tine după divorț

Divorțul este, statistic vorbind, a doua cea mai dureroasă experiență, după moartea cuiva drag. Este ceva ce ne zguduie până la temelii și ne face să ne întrebăm ce este real și ce nu. Ne face să căutăm răspunsuri, chiar dacă nu avem încă toate întrebările.

Da, este greu, dar este un pas esențial către o viață mai bogată și mai fericită. După ce vei trece acest „hop”, vei fi o femeie mai încrezătoare, mai puternică și mai înțeleaptă.

În urma unui divorț (sau chiar și în urma unei despărțiri), pierdem un titlu. Pierdem o bucățică din identitatea noastră. Mai mult, posibil să pierdem și un statut social, un grup de prieteni sau confort financiar.

De asta ne simțim neîncrezătoare – pentru că realitatea noastră s-a schimbat în jurul nostru, iar noi, eroul poveștii, nu ne mai găsim locul.

Dar fii fără grijă – acest sentiment poate fi rezolvat. Mai mult, poate fi înlocuit cu o încredere de sine reală, care nu ține cont de context, validare sau împrejurări. O încredere care se găsește integral în interiorul sufletului tău.

Dar despre asta vom vorbi data viitoare. Vom vedea ce lucruri practice putem face pentru a redescoperi femeia puternică din noi.

Până atunci, aș fi încântată să aud părerea ta despre acest subiect. Mai exact:

  • Tu ai observat schimbări în nivelul tău de încredere de sine?
  • Cum consideri că le poți rectifica, în caz că au scăzut?
  • În afară de încredere, care este cea mai mare provocare cu care te confrunți acum?

Cu drag,

Gabriela

Coach Divorce Journey

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *