Tu știi unde vrei să mergi?

Niciun om nu este liber dacă nu este un maestru de sine. Un om trebuie să trăiască astfel încât fericirea lui să depindă cât mai puțin de lucruri externe. Întreaga lume se dă la o parte pentru omul care știe unde merge.”

Epictet

Deși problemele păreau mult diferite în Grecia anului 100 î.Hr. decât par în România anului 2022, se pare că strategiile de succes rămân aceleași.

Așa cum proclamau maeștrii stoici, ca Epictet, acum peste 2000 de ani, așa am descoperit și noi, psihologii moderni, că ar trebui să facem lucrurile. Mai exact, să începem din interior.

Adevărul e că nu vom fi niciodată mulțumiți de factorii externi. 

Atunci când avem bani, suntem bolnavi. 

Atunci când suntem sănătoși, suntem prinși la serviciu. 

Atunci când avem chef de concediu, plouă. 

Atunci când avem chef să stăm în casă să ne relaxăm, avem treburi urgente în oraș. 

Și exemplele pot continua la nesfârșit.

Ego-ul nostru este conceput pentru a găsi probleme. Pentru că ego-ul nostru vrea să fie motivat, provocat și folositor – și singurul mod în care poate face asta e prin a se menține constant ocupat.

Și cum nu trăim într-o lume utopică, ego-ul nostru va putea să născocească probleme la tot pasul, mereu.

De aceea, într-un mod, poate, contraintuitiv, ajungem la concluzia la care au ajuns și oamenii ca Epictet acum multe secole – singurul mod în care putem să fim cu adevărat fericiți e să învățăm să ne bucurăm de viață exact așa cum e ea.

Că e boală, că e război, că e divorț – că-s toate simultan, în cazul multor oameni care citesc acest articol – trebuie să învățăm să accesăm acea zonă de liniște, de pace sufletească și de bucurie care nu ține de ce se întâmplă în exterior.

Așa ceva nu există!” aud, parcă telepatic, cel puțin 10% din voi spunând.

Aș fi de acord cu voi, dacă n-aș fi auzit de oameni precum Helen Keller, Eva Mozes Kor sau Viktor Frankl, toți oameni care au trăit vieți îngrozitoare și, cu toate astea, au militat pentru iertare, fericire și bucurie până în ultimele clipe ale vieților lor.

Dacă un supraviețuitor al Holocaustului poate găsi bucuria într-un lagăr de concentrare, cred că putem și noi.

Așadar, ce ne ține pe loc?

Punctul unu: preconcepția că vom fi fericiți doar atunci când totul în jurul nostru o să fie perfect.

Jobul o să fie de vis, partenerul o să se transforme în Făt Frumos și copiii vor fi tot ce n-am putut fi noi vreodată.

Acest lucru nu se va întâmpla niciodată, iar cu cât putem mai repede să acceptăm acest fapt, cu atât mai repede putem trece la punctul doi.

Punctul doi: nu vrem să fim fericiți.

Când zic “fericire”, nu mă refer la sărit în sus de bucurie. Mă refer la fericirea aia tăcută, aia care vine cu o liniște sufletească, aia care nu se poate exprima în cuvinte și totuși se poate vedea de la distanță pe fața oricui.

Genul ăla de fericire nu este mediatizată și nici promovată pe social media. Genul ăla de fericire nu vine după ce ai câștigat o ceartă cu fostul partener sau după ce-ai călcat pe cadavre ca să fii promovat.

Nu, genul ăla de fericire vine atunci când lași armele jos.

Când spui “stop” ego-ului tău și lași viața să curgă, iar tu îți accepți rolul de simplu mamifer, care tot ce poate face e să se relaxeze și să se bucure de ce este, aici și acum.

Sincer – câți dintre voi ați renunța la dulcele sentiment de răzbunare față de fostul partener pentru fericirea aia tăcută? Probabil că nu mulți.

Dar, dacă din acei puțini oameni care ar face un astfel de troc te afli și tu, dacă ești pregătit să lași armele, să faci pace și să cunoști o altă dimensiune a fericirii, avem un cadou pentru tine.

Am pregătit un webinar gratuit în care vorbim exact despre asta – despre cum să devenim maeștrii emoțiilor noastre pentru a putea ajunge la sentimentele pe care ni le dorim cu adevărat.

Așadar, te așteptăm mâine, 30 martie, de la ora 19:00, pe Zoom, pentru a discuta despre Provocările divorțului și cum trecem peste ele într-un mod sustenabil – fără să rămânem împotmoliți în jocurile ego-ului.

Pentru a te înscrie, tot ce trebuie să faci este să completezi acest formular, și vei primi instantaneu pe e-mail link-ul de acces pentru webinar.

https://divorcejourney.ro/inscriere-webinar-provocarile-divortului-fii-maestrul-emotiilor-tale/

Întreaga lume se dă la o parte pentru omul care știe unde merge” – spune-mi, tu știi unde vrei să mergi?

Ne vedem mâine la webinar!

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *