RELAȚIILE NOI DUPĂ DIVORȚ

Divorțul este doar sfârșitul unei relații, nicidecum sfârșitul posibilităților creării de noi relații.

De multe ori după un divorț simțim că viața noastră si-a pierdut din semnificație, că nimic nu va mai fi cum era și că relațiile noastre nu sunt garantate indiferent cât efort punem să le facem să funcționeze. De aceea în prima etapă după divorț tinzi să te inchizi în tine, să menții legătura cu puține persoane apropiate și să refuzi prieteni noi.

Există și persoane care din contra, se aruncă imediat în noi relații, din dorința de a fugi de amintirile dureroase și de durerea adusă de despărțire. Chiar dacă aceasta pare o soluție pe termen scurt, în fapt este foarte similară cu aruncarea în adicții precum alcoolul sau workaholismul, adică anesteziază durerea dar nu o vindecă.

Este foarte important să te reintegrezi treptat în viața socială după divorț, astfel vei reuși să îți îmbunătățești încrederea în tine și să te conectezi cu oameni a căror sprijin și prietenie te vor ajuta sa te redescoperi.

Cum poți face asta?

1. Evită tentația de a-ți plânge de milă

Ai suferit o mare pierdere și ai fost în doliu.

Te gândești acum la „ce aș fi putut schimba”. În timp ce aceste emoții și sentimente sunt importante pentru acumularea experienței și pentru autocunoaștere, trebuie să existe și un “final” al durerii.

Stând acasă cu starea de spirit la pământ nu îți va îmbunătăți viața și nici nu va avea ca rezultat crearea unei noi vieți sociale.

Reanalizeză-ți sentimentele negative și amintește-ți că ești o persoană extrem de valoroasă, indiferent de ceea ce s-a întâmplat.

2. Conectează-te în primul rând cu prietenii deja existenți în viața ta

Aceștia au fost un sprijin pentru tine pe toată perioada divorțului.

Continuă să te vezi cu ei, asigură-te că prietenia voastră se bazează pe reciprocitate și mulțumește-le că ți-au fost alături.

Spune-le cât de mult a însemnat pentru tine faptul că au fost lânga tine in clipele grele prin care ai trecut și asigură-i de recunoștința ta.

3. Reconectează-te la prietenii pe care i-ai lăsat deoparte odată cu căsătoria

Ar putea fi niște prieteni cu care să incerci să te revezi, chiar și după o lungă perioadă de timp. Oamenii pot fi foarte înțelegători, mai ales dacă au trecut prin experiențe similare și ei.

Astfel, cercul tău de prieteni se poate mări, iar viața socială poate evolua.

4. Crește-ți încrederea în tine și caută să îți faci prieteni noi

Fii încrezător că îți poți reconstrui viața socială cu pași mici și că cea mai eficientă reconstruire se realizează alături de prieteni.

Divorțul este adesea o perioadă în viață în care te reevaluezi. Este un moment ideal pentru a-ți readuce la viață hobby-urile, de a te apuca de sport, de a-ți schimba locul de muncă etc. Gândește-te la lucrurile care îți plac și la cele pe care ți-ar plăcea să le faci. Explorează modurile în care ți-ai putea îndeplini aceste dorințe, cum ar fi abonamentul la un club de dans, o sală de sport sau un curs de teatru.

Când faci ceva care te bucura cu adevarat unde întâlnești persoane cu mentalitate similară, în mod inevitabil unele dintre acestea îți vor deveni prieteni în noua viața socială. Întâlnind oameni în acest fel, relațiile tind să fie mult mai solide și de durată.

5. Înscrie-te într-un grup de sprijin după divorț

Vei fi uimit cât de similare pot fi experiențele altor persoane; de modul în care se nasc sentimentele de solidaritate și de sprijin prin ascultarea și exprimarea emoțiilor și experiențelor.

De exemplu, în Grupul de Suport după Divorț poți întâlni oameni care au trecut prin aceeași experiență ca și tine și dintr-o dată nu mai ești singur. Ești înconjurat de oameni care știu ce simți.

Discutând aceste aspecte într-un mediu sigur, fără presiune, te poate ajuta să îți reconstruiești viața social

Înscrie-te în grupul Călătoria Divorțului și începe-ți călătoria.

Pentru a fi la curent cu tot ce urmează să postăm, urmărește-ne și pe Facebook.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *