RELAŢIILE…LA GENUL MASCULIN

Aruncând o privire la relaţiile din zilele noastre se observă că ceva din atitudinea bărbaţilor faţă de relaţiile serioase s-a schimbat.

Cei mai tineri par să amâne sau să evite căsătoriile sau relaţiile serioase, iar dintre cei care intră în relaţii şi se căsătoresc, aproximativ jumătate se despart sau divorţează. După divorţ mulţi bărbaţi preferă să rămână singuri pentru a evita riscul unui nou eşec sau pentru că nu vor să mai treacă prin experienţele neplăcute pe care le-au trăit în trecut.

În acelaşi timp, deşi multe femei au adoptat acelaşi model, tot par mai interesate de o relaţie stabilă decât bărbaţii, eventual un mariaj.

Când văd că acest lucru nu se întâmplă, femeile spun că “toţi bărbaţii buni sunt luaţi”

Oare aşa să fie? Statisticile ne demonstrează că există un număr echivalent de femei şi bărbaţi necuplati într-o anumită perioada.  Doar că femeile se deschid mai uşor către o relaţie serioasă, în timp ce bărbaţii preferă să mai aştepte.

Dar de ce atât de mulţi bărbaţi, dintr-o dată, par să nu mai fie interesaţi de relaţii serioase?

Există o teorie a angajamentului în relaţie a lui Carl Rusbult numită Teoria Interdependentei (Rusbult & Buunk, 1993; Rusbult & Van Lange, 2003)

Această teorie susţine că relaţiile sunt un schimb de beneficii şi costuri între parteneri.

Dar iată cum schimbările sociale recente au modificat dinamica relațiilor moderne, iar beneficiile și costurile unei relații sunt diferite față de cele din generațiile anterioare.

Mişcarea de emancipare a femeii a redus dependenţa femeilor de parteneri, presiunea socială de a fi căsătorită a scăzut, situaţia economică le permite să aibă porpria casă, maşină, concedii sau chiar proprii copii pe care poate să-i crească singură. În comparaţie cu generaţiile anterioare în care femeile erau nevoite să accepte relaţii nesatisfăcătoare sau chiar abuzive pentru că nu aveau de ales, femeia de azi are opţiuni.

Astfel ea devenit independentă şi demonstrează că poate să facă totul pe propriile picioare. Şi chiar reuşeşte. Sexul opus este privit de multe ori ca un adversar şi nu ca un aliat. Constată de multe ori că este singură şi asta o poate face nefericită,  dar e capabilă să îşi revină şi să meargă mai departe. Preferă să aştepte partenerul perfect “Mr. Right” pentru care să facă pasul cel mare. Pur şi simplu femeia din ziua de azi vrea mai mult de la viaţă şi asta de multe ori în detrimentul relaţiei

Cum reacţionează bărbaţii la aceste schimbări? Într-o lume din ce în ce mai libertină şi oarecum lipsită de valori tradiţionale, provocările unei căsnicii sunt văzute cu scepticism. O căsnicie timpurie poate fi văzută că un eşec din start, iar cei care sunt angajaţi deja într-un mariaj se confruntă cu alt fenomen: femeia care la început a fost “tradiţională” si care virează către una “independentă”, datorită egalităţii între sexe. Bărbatul nu poate să o înţeleagă în noul ei rol şi de aici se nasc multe conflicte. Este dificil să se găsescă echilibrul într-o asemenea relaţie pentru care nu au fost pregătiti nici unul prin modelele din familia clasică din care provin  și de aici numărul mare de infidelităţi şi divorţuri din ultima perioada.

În consecinţă unii bărbaţi consideră că relaţiile serioase oferă prea puţine beneficii faţă de costurile mari pentru care nu sunt pregătiţi, de aceea preferă alternativa relaţiilor fără angajamente şi a “prieteniilor cu beneficii”, a jocurilor video sau a pornografiei.

Prin urmare la ideea că „toți bărbații buni sunt luați” aș replica că mulți bărbați buni nu mai vor să se dea 🙂

Vestea bună este că există şi soluţii la nouă dinamică a relaţiilor şi este clar că la provocări noi este necesară o abordare diferită, dacă îţi doreşti relaţii împlinitoare şi de durata.

Abia când ambii parteneri au cu adevărat o nevoie reciprocă, când încep să investească în relaţie şi îi acordă o prioritate crescută, gradul de satisfacţie şi de angajament creşte.

Vom vorbi despre soluţiile propuse de specialişti în articolele următoare.

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *