Preconcepțiile limitative ne îngreunează vindecarea

Continuăm seria despre revenire după divorț intitulată “De ce unii oameni traversează mai ușor divorțul?”. În cadrul acestei serii analizăm 5 dintre cei mai importanți factori care joacă un rol fundamental în revenirea după divorț.

Astăzi discutăm despre al patrulea factor, anume: Preconcepțiile limitative.

Click aici dacă ai ratat primul, al doilea sau al treilea factor.

Lectură plăcută!

“Toți bărbații buni sunt luați.”

“Bărbații vor doar sex, nu poți intra într-o relație cu ei!”

“Nimeni nu mă mai ia pe mine la vârsta asta, și cu trei copii acasă!”

Cam cât de des ai auzit astfel de afirmații? Noi de sute de ori, atât în context personal, cât și în cel profesional.

Însă, întrebare de baraj: de câte ori ne-am oprit să testăm, logic și rațional, aceste preconcepții?

E drept, unele sunt mai ușor de verificat decât celelalte: dacă toți bărbații vor doar sex și nu sunt buni de intrat într-o relație cu ei, ar însemna ca toate femeile din jurul nostru să fie singure. E adevărat acest lucru? Nu. 

Există foarte multe femei în relații monogame de lungă durată care au reușit, cumvă, să găsească fix bărbații ăia care mai gândesc și cu creierul de sus, nu doar cu ăla de jos. Deci înseamnă, logic și rațional, că mai există o șansă și pentru tine.

“Nimeni n-o să mă iubească pe mine cu bagajul meu emoțional” e una un pic mai dificilă, dar nu imposibilă. Te iubesc copiii? Te iubesc părinții? Te iubesc prietenii? Dacă poți să identifici cel puțin o persoană care te iubește chiar și cu defectul ăla nasol despre care crezi că te face neiubibilă, înseamnă că mai există o șansă și pentru tine.

Dar de ce ne bazăm, practic, toată viața pe diferite preconcepții, dacă tot sunt așa nocive?!

Aici am un dublu-răspuns.

În primul rând, pentru că avem un creier care este biologic formatat să găsească răspunsuri simple. Ne place să credem că viața e fie albă, fie neagră, și că implicit și noi ne încadrăm într-una dintre aceste culori. Desigur, acest lucru e departe de a fi adevărat.

Vrem să ajungem cât mai repede de la o sinapsă la alta, așa că ne uităm după tipare, după exemple care să ne confirme teoriile, după alți oameni care au același punct de vedere ca al nostru. 

Al doilea motiv pentru care alegem să trăim pe baza preconcepțiilor e pentru că e mai simplu. 

E mai simplu să zicem că nu mai există bărbați buni pe lumea asta (există aproape 8 miliarde de oameni pe planetă, apropo), decât să zicem că nu avem chef/disponibilitate emoțională/curaj/răbdare/energie să mergem noi personal să-i căutăm pe ăia bunii.

E mai simplu să zicem că nu o să ne iubească oricum nimeni niciodată decât să încercăm să ne lăsăm iubiți și să ne lovim de rejectare și de dezamăgire.

E mai simplu să zicem că bărbații vor doar sex când de fapt adevărul este că noi, ca femei, n-am fost învățate că suntem în stare să le oferim altceva. Sex și ciorbă, doar de atât suntem bune, nu? 🙂

Așadar, observăm că preconcepțiile, deși limitative, ne oferă un soi de confort pe care îl putem folosi în dorința de a ne proteja de necunoscut. Însă dacă vrem să ieșim din carapacea noastră și să începem să trăim viața pe care ne-o dorim – sau să scăpăm de trauma divorțului – trebuie să începem să le punem la îndoială. 

Iar dacă ești pregătită să ieși din preconcepții și să pășești în real, avem oportunitatea perfectă pentru tine!

Joi, 24 noiembrie, de la ora 19:00, ne vedem pe Zoom la webinarul “Divorțul – sfârșit sau început?”. Vom discuta despre cei 5 factori în mai mare detaliu și vei înțelege exact ce ai de făcut pentru a traversa mai repede un divorț.

Pentru înscriere, completează acest formular:

https://forms.gle/39qQLAKJhDrMtB9c9

Joi vorbim despre ultimul factor, Suportul din jur.

Cu drag,

Monica

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *