FEMEILE sunt mai FERICITE decât bărbaţii după DIVORŢ

Divorţul este un eveniment traumatizant în viaţa cuplului. Studiile au vrut să vadă modul în care cei doi parteneri se adaptează pe termen lung după această schimbare majoră din viaţa lor.

Cercetările în acest domeniu au devenit mai frecvente odată cu creşterea dramatică a ratei divorţului în ţările din Europa, dar şi în restul lumii.

Astfel institutele de statistică arată că în 2014 Belgia era ţara cu cele mai multe divorţuri (aprox 70%) urmată de Spania şi Cehia cu 60% rata divorţului din totalul căsătoriilor.

În România se înregistra o rată a divorţului de 30%, adică una din trei căsătorii s-a desfăcut prin divorţ.

Un studiu realizat de Universitatea Kingston din Marea Britanie, pe 10.000 de oameni cu vârste cuprinse între şaisprezece şi şaizeci de ani şi care a urmărit impactul divorţului asupra bărbaţilor şi femeilor, a venit cu unele clarificări referitoare la acest eveniment şi evoluţia ulterioară. Studiul a cerut participanţilor să evalueze fericirea lor înainte şi după divorţ.

Analiza pe o perioada de 20 ani a arătat că femeile au fost mai fericite şi mai mulţumite de viaţă lor de după divorţ decât bărbaţii.

„În cadrul studiului am ţinut cont şi de faptul că divorţul poate avea uneori un impact financiar negativ asupra femeilor, dar, în ciuda acestui fapt femeile sunt mai fericite decât bărbaţii”, a declarat profesorul Yannis Georgellis, director al Centrului de Cercetare Kingston Business School.

Aşa că ce le ajută să aibă o viaţă mai împlinită după divorţ? De ce femeile trec peste divorţ mai bine decât bărbaţii?

Există persoane care susţin că se datorează faptului că femeile sunt cele care cer mai des divorţul decât bărbaţii, implicit sunt mai fericite pentru că primesc ceea ce îşi doresc.

Realitatea arată însă altceva:

Adevaratele motive pentru care femeile sunt mai fericite după divorţ:

Fără a fi mai puternice emoţional decât bărbaţii, femeile doar se folosesc de diferite abilităţi pentru a trece peste trauma divorţului, de aceea femeile sunt mai fericite decât bărbaţii după divorţ.

 1. Femeile sunt mai atente la nevoile lor emoţionale

  şi fac un efort pentru a rămâne sănătoase psihic în momentul în care se confruntă cu trauma divorţului. De multe ori fac acest lucru pentru a-şi proteja copilul şi a le asigura un mediu de viaţă sănătos şi fericit. De aceea ele pun mai mult accent pe un stil de viaţă disciplinat şi sănătos, caută suport pentru a nu se îmbolnăvi sau a pentru a nu cădea în depresie.

 1. Femeile sunt mult mai deschise decât bărbaţii să caute ajutor

  pentru trauma emoţională cauzată de divorţ, fie de la specialişti, fie de la prieteni. Bărbaţii preferă să nu discute cu nimeni atunci când se confruntă cu o răsturnare emoţională. Neavând şi necăutând sprijin li se prelungeşte atât suferinţa cât şi timpul necesar pentru a se vindeca.

 1. Femeile reuşesc mult mai des decât bărbaţii să se înconjoare de un sistem de sprijin pozitiv

  Ele sunt mai dispuse să caute experienţe şi pasiuni noi după divorţ.  Sau experienţe care să le îmbogăţească viaţa şi să le dea un sentiment de speranţă pentru viitor.

 1. Femeile au alte mecanisme de adaptare emoţională decât bărbaţii

  În timp ce bărbaţii privesc către exterior atunci când caută alinare la durerea emoţională, femeile se uită spre interior. De aceea au tendinţa mai scăzută să se refugieze în alcool sau în sex ocazional pentru a-şi distrage atenţia de la trauma divorţului.

Divorţul poate fi o alegere extrem de grea, dar odată ce această decizie este luată, alternativele de evoluţie pe care le pot urma cei doi sunt multiple.

Indiferent care a fost motivul care a provocat despărţirea sau cine a intentatat divorţul, aceştia nu sunt factori care să măsoare cât de bine o femeie sau un bărbat îşi vor reveni după divorţ.

Revenirea după trauma psihologică a divorţului este facilitată de deschiderea către suportul exterior şi dorinţa fiecăruia de a înţelege rostul acestui eveniment în viaţă lui.

Daca crei sa afli mai multe despre revenirea dupa divort, intra pe pagina de facebook Divorce Journey.

Cu drag,

Gabriela

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *