Femeile sunt mai fericite după divorț decât bărbaţii

Afirmația din titlul acestui mail poate stârni multe controverse. De aceea am citat cercetătorii britanici 🙂

Un studiu realizat de Universitatea Kingston din Marea Britanie, pe 10.000 de oameni, care a urmărit impactul divorţului asupra bărbaţilor şi femeilor, a venit cu unele clarificări referitoare la acest eveniment şi evoluţia ulterioară. Studiul a cerut participanţilor să evalueze fericirea lor înainte şi după divorţ.

Analiza pe o perioadă de 20 ani a arătat că femeile au fost mai fericite şi mai mulţumite de viaţa lor de după divorţ decât bărbaţii.

„În cadrul studiului am ţinut cont şi de faptul că divorţul poate avea uneori un impact financiar negativ asupra femeilor, dar, în ciuda acestui fapt femeile sunt mai fericite decât bărbaţii”, a declarat profesorul Yannis Georgellis, director al Centrului de Cercetare Kingston Business School.

Aşa că hai să ne întoarcem la noi și să vedem ce le ajută pe femei să aibă o viaţă mai împlinită după divorţ.

Ca o paranteză, am analizat și eu, în ultimii 5 ani de când mă ocup de acest program, evoluția femeilor și a bărbaților după divorț și tind să le dau dreptate cercetătorilor britanici.

De ce femeile trec peste divorţ mai bine decât bărbaţii?

Există persoane care susţin că se datorează faptului că femeile sunt cele care cer mai des divorţul decât bărbaţii, implicit sunt mai fericite pentru că primesc ceea ce îşi doresc.

Da, femeile cer mai des divorțul decît bărbații, dar asta nu înseamnă că la momentul acela o fac dintr-un loc de fericire, ci din contra!

E adevărat că spre deosebire de mamele sau bunicile noastre, care acceptau multe lucruri pentru că trebuiau să țină casa cu orice preț, femeile din ziua de azi nu mai sunt dispuse să accepte compromisuri.

Sunt femei mai independente, fără concepții de tipul „femeia trebuie să facă echilibrul” indiferent cine produce dezechilibrul și ele aleg să plece din căsătorie atunci când sunt nefericite, când află de existența altei femei în viața soțului, când există comportamente greu de tolerat, ori când se simt captive într-o relație toxică.

Deci iată adevaratele motive pentru care femeile sunt mai fericite după divorţ decât bărbații.

Fără a fi mai puternice decât bărbaţii, femeile doar se folosesc de diferite abilităţi pentru a trece peste trauma despărțirii, de aceea în timp femeile devin mai fericite decât bărbaţii după divorţ.

1.    Femeile sunt mai atente la nevoile lor emoţionale

Ele fac un efort pentru a rămâne echilibrate psihic în momentul în care se confruntă cu trauma divorţului. De multe ori fac acest lucru pentru a-şi proteja copilul şi a le asigura un mediu de viaţă sănătos şi fericit. De aceea ele pun mai mult accent pe un stil de viaţă disciplinat şi sănătos, caută suport psihologic mai des, pentru a nu se îmbolnăvi sau a pentru a nu cădea în depresie.
2.    Femeile au mecanisme diferite de adaptare emoţională decât bărbaţii

În timp ce bărbaţii privesc către exterior atunci când caută alinare la durerea emoţională, femeile se uită spre interior. De aceea au tendinţa mai scăzută să se refugieze în alcool sau în sex ocazional pentru a-şi distrage atenţia de la trauma divorţului. Lucrând încă de la început pe dezvoltarea lor personală, ajung mai devreme la echilibru și acceptare.

3.    Femeile sunt mai deschise decât bărbaţii să vorbească despre divorț

Ele se pot deschide mai ușor și nu ezită să ceară ajutor, fie de la specialişti, fie de la prieteni. Bărbaţii preferă să nu discute cu nimeni atunci când se confruntă cu o răsturnare emoţională. Neavând şi necăutând sprijin li se prelungeşte atât suferinţa, cât şi timpul necesar pentru a se vindeca.

4.    Femeile reuşesc mult mai des decât bărbaţii să se înconjoare de un sistem de sprijin pozitiv

Ele sunt mai dispuse să studieze, să caute informații și activități noi după divorţ sau experienţe care să le îmbogăţească viaţa şi să le dea un sentiment de speranţă pentru viitor. Nu întâmplător, în tabere de dezvoltare personală sau în Grupuri de Suport după Divorț, ori în diferite alte activități noi, majoritatea este dată de femei.
În concluzie, divorţul poate fi o alegere extrem de grea, dar odată ce această decizie este luată, alternativele de evoluţie pe care le pot urma cei doi sunt multiple.

Indiferent care a fost motivul care a provocat despărţirea sau cine a intentatat divorţul, aceştia nu ar trebui să devină factori care să măsoare cât de bine o femeie sau un bărbat îşi vor reveni după divorţ.Revenirea după trauma psihologică a divorţului este o responsabilitate personală a fiecăruia dintre noi!

Ea este clar facilitată de deschiderea către suportul exterior şi dorinţa fiecăruia de a înţelege rostul acestui eveniment în viaţa lui.

Iar ca să completez rezultatul studiului britanic cu constatările de la Divorce Journey, cel mai bine și-au revenit cei care au participat în programe de revenire după divorț (coaching, grup de suport, terapie, socializare).

Oricând și tu poți să faci o schimbare pozitivă în viața ta post-divorț!


Am lansat o nouă serie a Grupurilor de Suport după Divorț!

Dacă vrei să mai prinzi unul dintre ultimele locuri in această toamnă, înscrie-te chiar acum!== înscriere în Grupul de Suport după Divorț

Cu bine,
Gabriela,

P.S. Am reluat și grupurile live in București.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *