Este divorțul un eșec sau o lecție?

Îți adresez această întrebare pentru că eu personal am considerat pentru mult timp divorțul meu ca pe un eșec al vieții mele personale. Un faliment, așa obișnuiam să-i spun.

Acum nu mai văd lucrurile așa, dar mi-a luat ceva timp să înțeleg lucrurile având în vedere următoarele:

CE ESTE UN EȘEC?

Practic un eșec este o înfrângere, o nereușită, un rezultat al unei acțiuni care nu se desfășoară așa cum era de așteptat. Și aici avem un alt termen –

AȘTEPTAREA

A cui? A părinților, a societății, a bisericii și în cele din urmă și a mea. Doar așa suntem educați să credem – ne căsătorim și trăim fericiți până la adânci bătrâneți.

Dar acest concept chiar funcționează? 50% dintre căsătoriile americane se termină cu divorț (și acolo e chiar dificil să divorțezi), și undeva între 20% și 70% dintre căsătorile europene se sfârșesc de asemenea cu mult înainte de moartea unui partener.

O fi pentru că trăim mai mult decât generatiie anterioare? Probabil că nu :), ci pentru că avem mai multă libertate de alegere.

Deci cât de adevărată mai este astăzi așteptarea că doar moartea desface o căsătorie și că toate mariajele țin cât viața?

Sigur că acest concept funcționa în trecut, atunci când mariajul era și o formă de supraviețuire, asociere de clanuri și familii, asociere de bunuri, dependență materială a femeii de bărbatul care aducea banii în casă, șamd.

Dar povestea cu moartea și despărțirea în societatea actuală nu prea mai stă în picioare.

Ce am mai observat însă este că oricât de lungă sau frumoasă a fost o căsătorie, odată ce s-a încheiat, pare că îi dispare orice valoare! Mulți uită momentele frumoase și se plâng că și-au pierdut 10-15-25 de ani din viață! De parcă ei practic nu au trăit în timpul ăla, iar acei ani ar trebui șterși cu buretele.

Așa gândeam și eu la început, însă acum, după ani de la divorț, pot să spun că nu regret nicio zi, nicio emoție și nicio situație din cele trăite în cei 20 de ani de căsătorie. De fapt datorită acelor experiențe sunt azi cea de acum, fericită și mulțumită cu viață mea.

DECI ESTE DIVORȚUL UN EȘEC SAU O LECȚIE?

Oricare e răspunsul, dacă asociem divorțul cu un eșec, acesta aduce după sine un alt concept – acela de

RUȘINE

Când nu te ridici la așteptările celor din jurul tău, te cuprinde rușinea și preferi să te ascunzi sub o mie de mășți, decât să ieși în față și să-ți invoci dreptul la decizia asupra propriei vieți.

Cunosc persoane care încă poartă verighetă chiar dacă sunt divorțate.

Sau femei părăsite de soții lor de ani de zile, dar care se consideră totuși căsătorite. Iată cum ne poate sabota viața această rușine.

Mai are rost să menționez impactul asupra copiilor, această nouă generație, care ne ia pe noi de model?

Dar dacă de frică gurii lumii și a rușinii accepți să rămâi într-o relație care merge împotriva valorilor tale, a ceea ce simți, a ceea ce știi că poți obține de la viață, urmeză să simți un alt sentiment –

VINOVĂȚIE

– față de propria persoană pe care o trădezi printr-o decizie luată din frică sau față de copii pe care simți că-i ții într-o situație inacceptabilă.

Și acum iată care este cea mai mare dificultate cu care se confruntă persoanele care se găsesc în față unui divorț: să aleagă rușinea sau vinovăția?

Dacă nu știi încă, aceste două sentimente sunt dintre cele mai paralizante emoții pe care un om le poate simți, departe de energia pozitivă și creatoare a iubirii, bucuriei sau chiar a mândriei.

Ce soluție avem la această dilema?

Eu aș spune că proiecția pe termen lung ar putea să te ajute.

CUM?

Analizează dacă această căsătorie are potențialul să-ți mai aducă iubire, fericire și bucurie. Și asta mai ales că va trebui să pui serios osul la treaba și să faci schimbări radicale la tine (atenție, la tine – nu la partener, așa cum încearcă fiecare din răsputeri) Dacă răspunsul este un sincer DA, atunci merită să lupți.

Dacă răspunsul este categoric NU, cu mâna pe inimă, atunci mai bine privești divorțul ca pe o lecție, din care înveți să fii mai înțelept și mai pregătit pentru relația următoare.

Și oricum ar fi, trebuie să te pregătești să faci schimbări majore la tine, pentru ca să te asiguri că relația următoare îți va aduce iubirea, fericirea și bucuria pe care le meriți – atât pentru tine, cât și să le dai mai departe copiilor tăi.

Acum aș vrea să știu care este părerea ta despre divorț?

Este divorțul un eșec sau o lecție?

Lasă-mi un comentariu și voi reveni și cu alte provocări pe care le întâlnesc în lucrul meu cu persoanele care traversează un divorț – si crede-mă că sunt mai multe decât îți imaginezi!

Gabi

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *