Cu toţii am auzit sau ştim câte ceva despre divorţ, dar despre relaţii toxice avem mai putine informații sau înțelegem mai putin conceptul.
Dacă şi tu eşti ca si mine sau ca alte femei (acestea sunt aplicabile in egala masura barbatilor, insa mai mult femeile se plang de relatii toxice, de aceea ma adresez lor), este posibil să fi învăţat multe despre o mâncare toxică, depre cum te simţi după o intoxicaţie alimentară, dar să nu fi primit nicio informaţie despre ce înseamnă o relaţie toxică.
Ba mai mult, poate că ai fost martora unor astfel de relaţii la părinţii tăi sau la rudele tale, si cum ei nu s-au plâns niciodată că ar fi ceva în neregulă, ai dedus că aceasta este normalitatea în privinţa relaţiilor.
Şi atunci de unde ştii dacă tu ești intr-o relaţie toxică?
Daca ai cea mai mica bănuiala că ai putea să fii prinsă intr-o relatie toxică, primul lucru pe care trebuie să-l conștientizezi este modul în care te simţi în această relaţie.
Sunt pasionată să fac comparaţii între ce simţim la nivel fizic cu ceea ce simţim la nivel emoţional.
Fiind şi doctor, te întreb dacă știi care sunt simptomele unei relaţii toxice?
Am auzit in sedintele de coaching multe femei plângându-se: ce e cu el, de ce se poartă aşa, de ce nu poate fi mulţumit indiferent cât ma străduiesc?
Atunci insist să-mi spună cum se simt ele, ce stare le dă relaţia lor zilnică cu el şi dacă la sfârşitul zilei se simt iubite necondiţionat, susţinute şi admirate indiferent dacă au avut o zi bună sau una proastă.
Dar dacă trag linia şi ajung la concluzia că tot mai des se simt epuizate, rănite, neînţelease, abandonate sau luate “as given” de partenerul lor le întreb dacă asta e ceea ce vor să trăiasca alături de persoana pe care o consideră cea mai importantă in viața lor.
Personal am cautat si studiat simptomele unei relaţii toxice când am bănuit că si eu am fost prinsă într-o astfel de relaţie şi nimic din ce ştiam de la familie, prieteni, societate nu mi-a dat nicio idee la ce ar fi trebuit să fiu atentă. O relatie toxică în primul rând nu înseamna neapărat că avem „a good guy” și „a bad guy”, ci înseamnă că acea relație nu-ți satisface nevoile tale fundamentale și te face să te simți constrânsă.
Ca să afli dacă te găseşti într-o relaţie toxică pentru tine urmează pasii de mai jos:
– Observă şi defineşte modul în care se comportă partenerul tău
– Observă şi analizează ce simţi tu în legătură cu comportamentul lui
– Află care este normalitatea într-o relaţie sănătoasă şi compară cu ceea ce ai tu
Mai jos sunt câteva situații des întâlnite în relaţiile toxice, dacă te recunoşti în mai mult de o astfel de situaţie este probabil că eşti victima unei relaţii toxice:
1. Partenerul tău este critic şi ostil tot timpul
Simţi permanent o stare de tensiune în preajma lui. Te stresează gândul că trebuie să vorbeşti cu el despre felul în care te face să te simţi. Te simţi mereu în defensivă când vorbeşti cu el.
“Avem nevoie să ne simţim în siguranţă, să fim autentice fără frică că vom fi criticate”
2. Partenerul te ignoră în mod intenţionat
De multe ori te simţi respinsă. Pare că nu vrea să mai petreacă timp cu tine Nu-l mai simţi atras sexual de tine. Nu reuşeşti să discuţi cu el despre sentimentele lui. Eşti acuzată că eşti prea sensibilă.
“Avem nevoie să ne simţim iubiţi şi susţinuţi necondiţionat”
3. Partenerul te denigrează sau îţi minimizează calităţile
Te simţi judecată tot timpul şi nu reuşeşti să-i satisfaci aşteptările. Eşti ţinta glumelor lui în public, de faţă cu prietenii sau familia. Se comportă cu un aer de superioritate faţă de tine in așa fel că te simţi pusă la colţ mereu.
“Avem nevoie de un partener cu care să ne simţim motivate, să ne simţim încurajate tot timpul”
4. Partenerul te acuză pe tine pentru orice situaţie
Te simţi vinovată şi mereu îndatorată faţă de el. Simţi că e mai bine să cedezi şi să laşi de la tine la orice dorinţa a lui. Îţi este reamintit mereu câte lucruri face pentru tine şi cât de recunoscatoare ar trebui să fii.
“Avem nevoie să fim incurajate şi iubite, indiferent de circumstanțe”
De ce este important să dai atenție unei relații toxice?
O relaţie toxică va avea consecinţe pe termen lung în toate domeniile vieţii tale:
- Mental – scăderea încrederii în tine, a siguranţei şi a stării de confort
- Fizic – scăderea nivelului de energie, a stării generale de sănătate
- Psihologic – frică, depresie, anxietate
- Spiritual – pierderea Sinelui, a conectării la Divinitate
- Social – lipsa interesului pentru socializare, reputaţie scăzută
- Sexual – pierderea dorinţei, plăcerii, disfuncţii sexuale
Având acest tablou al relaţiilor toxice, știind care sunt consecințele pe termen lung, rămâne la alegerea ta să continui sau nu o relaţie în care există riscul să te îmbolnăveşti, să te înstrăinezi de tine insăți sau să dai un exemplu greșit copiilor tăi.
Recomandarea specialiştilor este ca atunci când te simţi victima unei relaţii toxice să schimbi situaţia pentru binele tău şi al celor din jur.
Divorţul poate fi traumatizant pe termen scurt, dar o relaţie toxică îţi poate distruge toată viaţa.
Multă lume va considera că încurajez divorțul cu astfel de articole, am fost chiar acuzată că atunci când am creat Divorce Journey am arătat posibilitatea unei vieți echilibrate după divorț și astfel femeile sunt mai tentate să părăsească o relație abuzivă.
Programul Divorce Journey promovează o viață armonioasă chiar și după un divorț/despărțire și consideră că e dreptul oricărei persoane la a două șansă, indiferent care au fost lecțiile pe care le-a avut de învățat în prima căsătorie.
Dacă rezonezi cu acest subiect, urmărește activitățile Divorce Journey și pe pagina de facebook.
Cu drag,
Coach Divorce Journey