Oricât de mult ne-ar displăcea, oricât ne repetăm că „răzbunarea este arma prostului”, tot ne vine măcar din când în când câte un gând de răzbunare.
Cum a putut să ne facă una ca asta, cum nu-i pasă și de ce se poartă așa?
Și atunci începem să facem scenarii în care ne luăm revanșa, îi spunem lucruri usturătoare, îi creăm momente dificile sau chiar situații penibile, să ne țină minte!!
Pe urmă, când va veni înapoi, rugându-se de noi, să-i întoarcem cu satisfacție spatele!
Am auzit zeci de scenarii și idei de răzbunare ale persoanelor care treceau prin divorț.
Pe cea mai tare am citit-o undeva:
„Ea trebuie să părăsească casa pentru că el a ales să-și aducă o nouă soție. Chiar înainte de plecare, luând singură ultima cină în dormitorul matrimonial, i-a venit ideea să îndese niște creveți în galeria care susținea perdeaua, după care a fixat la loc capacele la capetele barei. A împachetat și a plecat. Noul cuplu, abia mutat în același dormitor, s-a trezit la câteva zile cu un miros pestilențial în minunatul lor alcov, din ce în ce mai greu, care nu putea fi depistat și îndepărtat. Nu știm cum au rezolvat problema – dacă au schimbat casa, sau doar camera sau au descoperit sursa – dar cred că fosta soție s-a simțit mai bine o perioadă.„
Dar acum hai să revenim cu picioarele pe pământ!
De ce avem această nevoie de răzbunare pe fostul partener după divorț?
Poate îți aminteșți că vorbeam despre o perioadă de doliu după despărțirea de cineva și că aceasta conține 5 etape –
negarea, furia, negocierea, depresia și acceptarea.
Intuiești deja că dorința de răzbunare se activează în special în perioada de furie. Furia la divorț este atât de intensă, încât încercăm tot felul de scenarii și mecanisme pentru a o îmblânzi.
Unii se duc către comportamente auto-distructive, precum alcool, droguri, relații nepotrivite sau muncă în exces.
Alții plănuiesc cum să-l distrugă pe fostul partener, sperând că așa își vor distrage atenția de la propria durere.
În ultimii ani am urmărit și am analizat diferitele moduri de răzbunare, pe care clienții mei le-au folosit.
Vreau să-ți spun că trebuie să te ferești de astfel de impulsuri. Chiar dacă pe termen scurt îți oferă o oarecare satisfacție, pe termen mediu sau lung ele se vor întoarce împotriva ta, cu un efect de bumerang.
Vestea bună este că există o singură metodă de răzbunare, care chiar funcționează, și pe care ti-o dau la sfârșit.
Deci, ce este de evitat!
- Denigrarea fostului partener în fața prietenilor comuni, a familiei, poate chiar a copiilor. Îți da un sentiment de dreptate și de adevăr, dar în realitate lumea nu crede întotdeauna ceea ce spui tu. Da, te vor asculta și compătimi, dar vor trage propriile concluzii. Despre tine vor vedea cât ești de rănit și asta nu te prea ajută.
Dacă această denigrare are loc în față copiilor, acest lucru se va întoarce împotriva ta înainte să-ți dai seama. Copilul este pe jumătate al „monstrului” pe care-l descrii, iar subconștientul lui va înregistra că și el este un „monstru”.
Întrebarea este: de ce ai vrea să-ți rănești copilul în toată povestea?
- Divulgarea unor secrete. Poate știi despre partener lucruri mai puțin onorante, poate chiar știi lucruri care pot fi la limita legalității, dar pe care le-a împărtășit doar cu tine. Iar acum te gândeșți că aceste informații, ajunse unde trebuie, îl vor face să sufere. Da, pe termen scurt îți poate da un sentiment de satisfacție, dar pe termen lung, cel care suferă este celălalt părinte al copilului tău. Asta se traduce prin nervi mai mulți, bani mai puțini, o relație și mai proastă între voi, iar cel care încasează „cecul” este tot copilul.
- Răzbunarea prin gelozie. Îți găseșți un nou partener (la repezeală, să fie) ca să poți să postezi fotografii pe social media sau să-l duci cu tine în cercurile sociale comune. Când va afla fostul partener că tu deja l-ai uitat și te simți bine cu altcineva, care „chiar te iubește”, va suferi de gelozie. Punct ochit!
Întrebarea este: ce faci cu noul partener pe care l-ai atras repede și doar pentru acest scop? O iei de la capăt cu alte despărțiri, cu alte certuri? De data asta „cecul” îl încasezi chiar tu!
- Răzbunarea prin restricția accesului la copil. Am observat că mamele practică mai des acest lucru, gândind că fostul partener, dacă nu a știut să fie un soț iubitor, așa cum a promis, nu merită să fie nici un tată fericit.
De multe ori ele uită faptul că relația de soț/soție este diferită de relația mama/tată, iar această a doua relație trebuie să fie indestructibilă.
Mai mult, când restricționăm accesul fostului partener la copilul său, uităm că de fapt restricționăm accesul copilului nostru la unul dintre părinți. Și astfel „cecul” va fi încasat tot de cel mai drag nouă, copilul.
- Răzbunarea prin TRANSFORMARE.
Singură formă de razbunare care funcționează, care aduce satisfacție pe termen lung și care nu te rănește nici pe tine și nici pe cei din jur.
Da, imaginează-ți că printr-un miracol te transformi în versiunea ta 2.0., o persoană liberă, fericită și independentă, pe care vechea poveste o lasă complet neafectată. Fără discuții, înjuri, telefoane trântite – ci doar zâmbet, bună dispoziție și fericire.
Fostul partener va vedea ce a pierdut, va dori să se apropie, va regreta ce nu mai are.
Dacă e ceva ce recomand în perioada de furie, când facem tot felul de scenarii, când avem energia unui vulcan care erupe, este să alchimizam furia în schimbare.
Dacă acest urgan interior îl transformi în dorință de studiu, experimentare și transformare, mai repede decât crezi, vei deveni o altă persoană, pe care trecutul nu o mai poate atinge.
Merită să încerci!
Și dacă nu știi cum să faci asta, Grupul de Suport după Divorț este cel mai potrivit loc de unde poți să începi transformarea ta!
Nu uita!
Oricând poți să faci o schimbare pozitivă în viața ta!