Divorțul meu a avut loc la ora 21.45

Divorțul meu a avut loc la ora 21.45, într-o zi din luna mai a anului 2012!

Și acum, după aproape 10 ani, îmi amintesc exact acel moment.

Nu știam că este divorț ceea ce se întâmpla atunci, dar a fost un moment de deznădejde, de tristețe profundă, apărută după o perioadă în care îmi analizăm pentru a o mia oară trăirile și gândurile de nemulțumire.

Mulți clienți descriu clar acest moment – când au citit accidental un mesaj în telefonul partenerului sau au aflat de pierderea unor sume mari de bani la jocuri de noroc sau cu vreo amantă, sau au primit prima palmă sau comportament intolerabil, sau au primit un telefon în care li s-a comunicat o grozăvie despre partener.

Poate recunoști și tu momentul divorțului tău, dar la mine așa a fost, o discuție lămuritoare din care am înțeles că mariajul meu s-a încheiat.

Atunci, în acea seară, am izbucnit în plâns pentru că am conștientizat că din acea clipă nu voi mai putea trăi în negarea situației în care mă aflam.
Iar acea izbucnire de plâns a fost semnalul că vrând-nevrând, pregătită sau nu, eram chemată să încep o viață nouă.

Mi-au trebuit mai multe LUNI, să mă pregătesc pentru desprinderea propriu-zisă din viața pe care o știam de 20 de ani și să-mi adun curajul pentru începutul unei călătorii în necunoscut.

Și în ciuda acelor luni de pregătire, tot mi-au mai trebuit vreo 2-3 ANI să înțeleg și să învăț să trăiesc o altă viață.

Pentru că, din nefericire, am ales să învăț singură, să-mi ascund trăirile, ca să par puternică 🙁

Îți scriu astăzi despre acea perioadă, cea mai grea din toată călătoria divorțului meu, pentru că știu acum că nu era nevoie să trec prin toate chinurile și emoțiile negative pe care le-am luat pieptiș.

Perioada de după divorț se simte ca un coșmar care nu se mai termină.

Pe lângă dificultățile emoționale asociate oricărei despărțiri, intervin zeci de probleme la care nici nu te aștepți:

– Pierderea prietenilor de familie, pentru că „au ales partea” fostului partener;
Mutarea din locuința conjugală și schimbările asociate acestui demers;
– Schimbările de toate felurile (la job, la bancă, statut civil, etc);
– Discuții nesfârșite cu membrii familiei, bârfele cunoscuților, comentarii nedorite;
– Provocările de co-parenting, cum să fim părinți buni și să facem echipă, când noi nu putem vorbi fără să ne certăm;
– Resentimente, suferințe și alte emoții negative, perfect normale la început, dar care pot părea copleșitoare dacă nu le cunoști și nu știi să le abordezi.

De ce oamenii se tem să meargă cu fermitate spre o nouă viață după divorț? Cum această tărăgănare îi poate ține blocați ani întregi în suferință inutilă?

Cele mai frecvente motive pentru care, după divorț, oamenii aleg să rămână blocați în același loc, la „ușa fostei vieți”, fără curaj să pășească într-o viață nouă, sunt lipsa încrederii în sine și frica de necunoscut.

1.    Lipsa încrederii în sine este normală după divorț, pentru că acesta este perceput ca un eșec, un eșec al relației de cuplu.
Practic restaurarea încrederii în sine a fost procesul pe care, din păcate, eu l-am tot amânat după divorț și pe care l-am parcurs de una singură mult timp. Până ce într-un final am găsit curajul de a lăsa să-mi cadă masca de putere, de a ma vulnerabiliza și a cere ajutor!

2.    A două componentă – frica de necunoscut dintr-un divorț – nu ar trebui să existe!
Sunt atâția oameni care au traversat deja această experiență a divorțului și ar putea să ne ghideze. Eu am încercat să mă ajut cu o prietenă care trecuse printr-un divorț, însă aici am avut o altă surpriză!
Am descoperit că oamenii care au trecut printr-un divorț nu știu întotdeauna cum să-i ajute pe cei care ajung în aceeași situație, iar cei care știu, de multe ori nu mai vor să se întoarcă emoțional la acel moment și preferă să nu se bage.

După această experiență de viață, eu am decis să creez primul program de ghidare, susținere, motivare și încurajare a persoanelor care traversează un divorț.

Programul Divorce Journey împlinește 5 ANI, și în curând vom anunța GALA care celebrează această primă cifră rotundă de viață a programului.

Ce am învățat în acești 5 ani?

Uitându-mă la sutele de călătorii ale clienților mei, am tras următoarele concluzii:

1.    Revenirea după divorț este un proces cu mai multe etape, cu mai mulți pași – de aceea am și intitulat programul Divorce Journey (Călătoria Divorțului).

2.    Oricât de mult ne dorim să sărim anumiți pași din această călătorie, fiecare etapă trebuie trăită și mai ales înțeleasă, altfel revine exact când credeam că am scăpat.

3.    Deși fiecare divorț este diferit, revenirea parcurge același drum – este aceeași pentru toată lumea.

4.    O formulă garantată de accelerare a revenirii și de facilitare a călătoriei este sub ghidajul unor specialișți și cu energia unui grup de suport.

5.    Rezultatul dorit este echilibrarea și re-inventarea după divorț, când practic începi o nouă viață, o oportunitate să trăiești a două oară :).

Cu drag,
Gabriela

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *