Știai că există 4 comportamente principale care prevestesc o despărțire? Când se termină o relaţie, în general, cauzele sunt diverse şi se amplifică în timp. Dacă nu ne dorim să ajungem la divorţ, este important să recunoaştem pe parcurs comportamentele, dar şi persoanele din jur, care pun relaţia în pericol. Am pus toată energia în Masterclass-ul Cum să-ți refaci viață după un divorț sau despărțire. |
De multe ori oamenii ajung la divorț și spun „Nici nu am bănuit, nici nu simțeam că relația este pe ducă”, „M-a luat prin surprindere”. Oare este chiar așa? Într-adevăr, viața ne poate rezerva uneori evenimente neașteptate și schimbări de traiectorie pe care nu le anticipăm. Însă, în relații exista anumite semne sau simptome clare care indică o relație șubredă. Intitutul Gottman studiază de 40 de ani relațiile de cuplu și cauzele unei despărțiri. Cercetătorii acestei instituții pot previziona cu o precizie de 98% dacă un cuplu va ajunge la divorț sau nu. Ei au observat 4 semne prin care îți dai seama dacă relația ta se duce într-o direcție greșită. |
Cei 4 Călăreți ai Apocalipsei aka simptomele divorțului
- Critica
Critica poate juca un rol semnificativ în relațiile de cuplu și poate avea efecte puternice asupra partenerilor implicați.
În general, critica se referă la exprimarea nemulțumirii sau a disconfortului față de comportamentul, acțiunile sau trăsăturile celuilalt partener.
4 modul în care critica poate afecta o relație de cuplu
- Disprețul
Disprețul este o emoție extrem de distructivă în relația de cuplu și poate avea un impact devastator asupra parteneriatului.
Disprețul implică o atitudine de superioritate, de devalorizare și de lipsă de respect față de celălalt partener.
4 modul în care disprețul poate afecta o relație de cuplu
3. Atitudinea Defensivă
Atitudinea defensivă reprezintă un tip de comportament și mod de a gândi. Apare când cineva se simte amenințat, criticat sau judecat.
4 modul în care poate afecta o relație de cuplu
4. Retragerea
Retragerea se referă la tendința unei persoane de a se retrage emoțional sau fizic din interacțiunile conflictuale sau stresante. Acesta este un răspuns la o situație percepută ca amenințătoare sau copleșitoare.