Dinamica RELAȚIEI DE CUPLU

Orice cuplu îşi crează propria poveste de iubire.

Fie că se inspiră din poveştile văzute sau auzite, care au avut însemnătate emoţională pentru fiecare dintre ei, fie că reprezintă o imagine opusă celei la care au participat în propria existenţă până la implicarea în relaţie, iubiţii se străduiesc să recompună în realitate tot ce este reprezentat în interiorul lor ca însemnând iubire.

Această poveste conţine poveştile vieţii celor doi iubiţi care s-au angajat în cuplu. Pentru ca o relaţie să evolueze după faza ei romantică pe care am putea-o numi “honey stage”, tensiunile pot începe să apară. Acestea ajută, în mod surprinzător poate la prima vedere, la o revizuire a angajamentului , o reevaluare a relaţiei, cu o condiţie însă – aceea de a fi folosite în acest scop al creşterii. Dacă în acest moment de impas nu se ajunge repede la un consens şi o reorientare rapidă a celor doi, este de un mare ajutor intervenţia unui specialist.

Ce urmărim în această faza a conflictului este istoria personală a fiecăruia. Cine consideră fiecare că a fost, cine simte fiecare că este în acest moment, cum a evoluat fiecare în viaţa personală înainte de formarea cuplului şi cine consideră că a devenit în urmă angajării în relaţie. Aceste perspective personale sunt cruciale în înţelegerea dinamicii în care se află şi în ce mod ea s-a modificat generând conflictul. Nu uitaţi, orice conflict într-o relaţie porneşte de la un conflict interior cu care unul sau ambii parteneri se confruntă şi nu de la vreun context exterior conflictual în care se pot afla. Cu alte cuvinte, răspunsul personal la o situaţie generează tensiunea şi nu situaţia în sine.

O altă dimensiune de luat în calcul este natura intimităţii celor doi parteneri.

Cum spune Sharon Kaufman în The Ageless Self( 1986),” intimitatea este echilibrul între control şi vulnerabilitate într-o relaţie asumată”. Ambii pareteneri au egală influenţă asupra relaţiei, fie prin acţiune, fie prin lipsa ei, încercând să susţină împreună un mediu în care să se simtă în siguranţă, să fie vulnerabili.

Această intimitate însă nu este un act de la sine înţeles totuşi, George Bernard Shaw sugerând în acest sens că “dacă doi oameni sunt de acord cu orice, atunci unul din ei devine inutil”. Relaţia este o opera de artă, iar cei doi participanţi la ea sunt artiştii ei creatori. Nu ar trebui nicicum să ne simţim inconfortabil cu această percepţie a relaţiei şi să acceptăm că pentru reuşita acestei opere este necesară pasiune permanentă pentru a evita stagnarea sau blocajul.

Schimbările apărute pe parcursul relaţiei, povocările vieţii unuia din parteneri sau ambilor necesită recalibrare, restabilizare şi reangajarea celor doi pentru a obţine din nou echilibrul.

Aşa cum am spus mai devreme, orice eveniment care necesită atenţia specială din partea celor doi parteneri participanţi la cuplu, are scopul de a creşte adaptabilitatea relaţiei la contextul existenţial, ceea ce are ca şi consecinţă consolidarea relaţiei şi nu ar trebui abordate cu rezistenţă interioară din partea niciunuia. Experienţele în sine reprezintă tocmai ingredientele angajamentului şi pasiunii care menţin relaţia în dinamică.

Relaţiile de iubire parcurg mai multe stadii de dezvoltare, trec prin perioade de integrare şi apoi stabilizare, apoi însă, pentru a evolua, perioadele de tensiune sunt utile în măsura în care schimbările produse duc la readaptare şi la aprofundarea stabilităţii. Din nefericire însă, uneori, aceste tensiuni duc la distanţare, separare sau chiar divorţ.

În aceste momente este foarte important să intervenim cu blândeţe şi să ştim când este cazul să urmărim să stabilizăm o relaţie sau când să îi permitem să se modifice fie şi în sensul dizolvării ei.

Pentru asta, în cadrul unei terapii al unui cuplu, este esenţială înţelegerea imparţială a partenerilor, apreciarea zonelor care scapă din vedere cuplului, datorită rezistenţelor implicate, şi care ar putea fi utile în dezvoltarea unor soluţii pentru a depăşi criza.

Dr Tamara Popescu

Psihoterapeut, Coach, Formator

Pentru a fi la curent cu tot ce urmeaza sa postam, urmareste-ne pe Facebook.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *