De ce atragem acelaşi tip de iubit?

Atunci când analizăm fostele noastre relații, s-ar putea să observăm niște probleme care se tot repetă, ca și cum am retrăi aceeași relație, dar cu parteneri diferiți. 

Ajungem să fim frustrați și să credem că nu vom găsi niciodată persoană potrivită. În realitate trebuie doar să schimbăm tipul de om pe care îl atragem, și asta începe de la munca pe care o facem cu noi înșine.

Ce ar trebui să schimbăm pentru a atrage partenerul potrivit ?

Am să-ți spun povestea unei studente care a participat la unul dintre Grupurile de Suport după Divorț. 

Divorțase de 3 ani deja și totuși ceva nu funcționa în viața ei cum trebuie, motiv pentru care s-a înscris la grup. Motivul divorțului – soțul o înșelase. 

Și nu doar o dată, dar ea a ales să închidă ochii că să-și salveze căsnicia. De dragul copiilor, de rușinea părinților, să nu o știe lumea. Își spunea că oricum nu sunt bărbați mai buni decât al ei și multe alte motive. În cele din urmă el a plecat după ce s-a îndrăgostit de ultima cucerire. După trei luni el era deja căsătorit cu noua parteneră.

Ea a fost devastată, dar a hotărât să-și vadă de viață și să găsească și ea pe cineva.

Ca un făcut, toți bărbații cu care începea o relație se dovedeau alunecoși, pe unul l-a prins ca o înșela, iar ultimul făcea ochi dulci altor femei chiar sub ochii ei!

Acesta a fost momentul când ea a decis să se oprească și să ceară ajutor.

Am rugat-o să-mi spună cum vede ea situația – mi-a răspuns că știe că asta e viața, bărbații nu sunt fideli, dar măcar să nu o facă sub ochii ei!

I-am întrebat și pe ceilalți studenți cum văd această poveste și unii au crezut că studenta mea chiar are ghinion.

Însă alții au vrut să înțeleagă ce făcea studentă de atrăgea mereu aceeași situație, parcă prea se repetă aceeași situație și singurul punct comun din fiecare relație era ea.

Am propus să ne uităm cu mai multă atenție și am întrebat-o de părerea mamei ei. Mi-a spus că mama ei o înțelege, a fost și ea înșelată de multe ori de tatăl ei.

Își amintește și acum cum pe la 7 ani o vedea pe mama ei plângând și confesându-se despre cât de multă suferință îți poate provoca un bărbat!

Ea își iubea mama, motiv pentru care empatiza foarte mult cu ea, dar își iubea în egală măsură și tatăl. Di cauza aceasta era confuză, neputând concepe cum un om în care ea avea atâta încredere, poatefi atât de crud și poate crea atâta suferință.

Și probabil că atunci, în copilăria mică, s-a scris un program în mintea acelei fetițe, acum studenta mea. Că așa e viață, că oricât ai iubi un bărbat, el aduce oricum suferință și în general probabil că asta înseamnă iubire.

 Cu aceste credințe a intrat în viața ei romantică și a început inconștient să caute acei parteneri care să-I poată oferi acest gen de iubire….cu trădări, gelozie, nesiguranță și durere.

Am avut și alți studenți au povești asemănătoare, doar că în loc de trădare poate că a fost agresivitate verbală sau violența fizică, dependențe de substanțe sau probleme financiare. De fiecare dată când povestea se repetă și la următorul sau următorii parteneri, vorbim de tipare sau convingeri limitative.

Ce putem face cu ele? La ce trebuie să lucrăm, dacă vrem să atragem o relație sănătoasă în viața noastră?

Iată 4 pași prin care putem elimina aceste tipare și crea o viață așa cum ne dorim

  1.  În pasul 1, odată ce am înțeles conceptul, renunțăm la statutul de victime care cred că nu au ce să facă, că așa e viața sau că orice am face, avem ghinion. În clipa în care îmi asum responsabilitate de a schimba acest tipar, îmi iau puterea de a deveni creatorul unul nou viitor.
  1. În pasul 2, discut despre acest tipar cu cineva în fața căruia pot să mă deschid – terapeut, grup de suport sau un prieten obiectiv (atenție, nu cei care au același tipar ca și tine și care sunt convinși că asta e normalitatea)
  1. În pasul 3 caut modele de oameni care nu au această problemă și învăț de la ei comportamente și aptitudini noi. (de exemplu, tu cum faci să nu fii înșelat, tu ce faci dacă partenerul ridică tonul, etc)
  1. În pasul 4 îmi stabilesc o serie de noi și puternice standarde, peste care nimeni nu poate trece (de exemplu, dacă vreodată mă lovește, îl părăsesc; sau dacă mă înșală, o părăsesc sau măcar mergem la terapie de cuplu, sau dacă bea, nu mai dormim în același pat până ce merge la terapie sau…și aici continua tu cu standardele tale)

Pare atât de simplu și totuși multă lume se blochează în aceste tipare. Cel mai greu îți spun din experiență) este să accepți că problema care ți se tot repetă este creată de tine (chiar dacă la nivel inconștient). 

Și pare greu (nu suntem obișnuiți) să o aduci la lumină, adică să o împărtășești cu alții, fără frică de judecată. Dar dacă reușești să treci peste aceste bariere, un terapeut sau un grup de suport poate face minuni, într-un timp extrem de scurt.

Acum după ce ai citit acest mail, tu-ți recunoști vreun tipar care te blochează azi?

Dă-mi răspuns la această întrebare și eu îți voi da măcar o idee pe care să o aplici în viața ta.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *