Cum te refaci după ce ai fost înșelat

La 5 ani de Divorce Journey am făcut o analiză a celor mai des întâlnite motive de divorț.

 

Revenirea după ce au fost înșelați este cea mai frecventă și dureroasă provocare pe care clienții mei o au de depășit.

 

În reconstrucția după divorț, o „cărămidă” importantă este înțelegerea și eliberarea de rana pe care trădarea partenerului o lasă asupra noastră.

 

Doar după ce reușim să depășim acest blocaj, determinat de durerea sfâșietoare că partenerul ne-a înșelat, putem să ne eliberăm și să mergem mai departe către altă relație ori doar să fim bine cu noi înșine.

 

În programul Divorce Journey avem o sesiune întreagă dedicată acestui subiect – poate cea mai intensă sesiune!!

 

Pentru a reuși să-i detașez pe participanții mei de emoțiile imense care apar doar când prezint subiectul (!), le propun să privim infidelitatea ca pe o problemă medicală. Pentru două ore noi să fim chirurgii care trebuie să îndepărteze acea problemă din organismul pacientului.

 

Hai să încercăm și acum să punem un diagnostic infidelității, uitându-ne la simptome și ce anume le declanșează:

 

Primul și cel mai dureros gând, atunci când suntem înșelați, este că nu suntem suficient de buni.

Acest gând poate să ne obsedeze luni sau chiar ani, vom căuta răspunsuri, vom cere explicații, ne vom întoarce cu mintea la anumite situații cărora atunci nu le-am dat suficientă atenție etc.

 

Tot sperăm că dacă aflăm răspunsul exact vom face o intervenție radicală și lucrurile vor deveni ca la început, iar durerea aceasta va dispărea. În realitate săpăm tot mai adânc în rană.

 

Ca o paranteză, multe femei slăbesc imediat după ce află de prezența amantei sau apelează la chirurgie plastică, în speranța că aspectul fizic îl va determina pe fostul să se întoarcă. Nu funcționează! De ce?

 

Pentru ca infidelitatea are legătură în primul rând cu cel care o comite. De fapt cel care recurge la acest gest ar trebui să caute soluții la această situație.

Partenerul nu te-a înșelat pentru că TU nu eșți suficient de bun, ci pentru că EL a simțit o nevoie nouă – poate de aventură, poate a trecut printr-o perioadă dificilă și a sperat că-i va fi mai ușor dacă își duce atenția în altă parte, poate că a fost luat prin surprindere de emoții pe care nici el/ea nu și le-a putut gestiona. Orice ar fi, șansele să te fi înșelat pentru că tu nu ai fost suficient de bun sunt foarte mici, de vreme ce a ales cândva să fiți parteneri de viață.

 

Mai există însă și categoria de oameni care înșală pentru că nu li se pare nimic greșit. Pur și simplu conceptul de monogamie nu e pentru ei și indiferent ce fotomodel sau supererou ar avea acasă, ei vor căuta mereu și altceva. Dacă este cazul partenerului tău, iar pentru tine monogamia este importantă, atunci mai bine că s-a ajuns aici.

 

Al doilea gând, la fel de supărător, este că poate am făcut ceva greșit sau nu am făcut ceva suficient.

Aici e adevărat! Sunt anumite lucruri pe care le scăpăm din vedere, ne luăm cu viața și ne cam relaxăm atunci când suntem într-o relație oficializată.

Acest lucru face ca ușor-ușor să se piardă acea atracție care a unit cuplul la început și lasă loc dorinței către ceva nou.

 

Un exemplu frecvent este al divorțului imediat după primul sau al doilea copil. De obicei problemele încep să apară după prima naștere, iar după a două sarcină se poate ajunge la despărțire. Acest lucru este dat în primul rând de scăderea intimității sexuale.

 

O altă cauză frecventă de infidelitate apare în cazul cuplurilor „prea muncite”. Cei doi, sau doar unul dintre ei muncește foarte mult, pentru a asigura bunăstarea familiei.

 

De multe ori chiar femeia e cea care își asumă acest rol. De ce? Pentru că poate! Poate fi mult în energie masculină și poate să lupte cot la cot cu bărbații pentru poziții de putere ca sa crească imperii. Acasă ajunge să intre în competiție cu propriul ei bărbat, sau acesta dă un pas înapoi și o lasă pe ea să conducă jocul.

 

 

Un al treilea gând dureros al persoanei inșelate este că poate nu ne-am controlat suficient partenerul.

Acesta se manifestă prin ganduri obsesive precum – dacă eram mai atent, dacă urmăream mai mult, dacă mă străduiam mai mult – nu s-ar fi ajuns aici.

Și de aici începe controlul!

 

Am văzut oameni care au mers de la urmărirea telefonului partenerului, când acest dormea sau era la duș, până la montarea de aparate de înregistrare în mășină sau în casă, sau angajarea unei firme de urmărire (care costă enorm, în caz că te bate gândul).

 

„Prima și cea mai mare minciună este să te inșeli pe tine. După asta, toate păcatele îți vor părea ușoare.” – Pearl Bailey

 

În concluzie, dacă ai ajuns în pragul divorțului ca urmare a infidelității, sau ești deja separat, dar nu poți să te eliberezi de obsesia trădării, iată cățiva pași imediați pe care să-i urmezi:

 

INTENȚIA

Propune-ți în primul rând să ieși din rolul de victimă, din situația în care-ți pierzi timpul, energia și viața căutând răspunsuri. Intenția pe care ți-o setezi îți dă direcția în care să mergi.

 

Îți recomand să lucrezi cu un psiholog, un coach, sau să participi la un grup de suport și să te eliberezi de toate aceste gânduri ruminatoare, care-ți termină pofta de viață!

 

SCHIMBAREA

Introdu schimbări în viața ta. Mulțumește situației că ți-a arătat că trebuie să mai înveți, să mai lucrezi, că poți să devii o versiune a ta mai bună.

Începe să investești mai mult în tine, în corpul tău, în mintea ta și în starea ta de bine. Te asigur că din acea nouă energie, toată lumea va fi a ta!

 

(Fun fact – vei ști că ai reușit când fostul partener începe să observe și să regrete ce a avut și a pierdut.)

 

ÎNCREDEREA ÎN SINE   

Nu uita – și fă tot ce e nevoie ca să nu uiți – că cea mai importantă persoană din viață ta ești TU!

Indiferent în ce relație vei mai intra, sau te vei împăca cu fostul, sau vei rămâne single o perioadă – dacă TU te trădezi, lăsându-ți propria fericire în mâna altcuiva, atunci vei trăi mereu o stare de nesiguranță.

Dacă însă îți vei crește încrederea în tine, până la nivelul la care să știi și să simți că poți alege să nu mai fii vreodată în situația de înșelat, atunci vei deveni UN MAGNET pentru iubire!!

 

Lucrează cu tine și la dezvoltarea ta personală și vei atrage doar oameni care te vor dori cu ardoare și care vor lupta să fie cu tine. Iar dacă vor înșela, ei vor fi de fapt cei înșelați, pentru că te-au pierdut definitiv pe tine.

 

Acum știu că dacă te confrunți cu rana trădării e un pic mai dificil, de aceea îmi doresc să-ți fi adus ceva mai multă claritate în semnificația infidelității. O carte recomandată pe acestă temă este Regăndirea infidelității de Esther Perel.

 

În plus, suntem aici să te susținem și practic. Cum? La Grupul de Suport după Divorț traversam pas cu pas drumul de la stadiul de persoană înșelată la cel de regină/erou al propriei vieți.

 

Cu drag,

Gabriela

 

P.S. Dacă ai vreo întrebare sau vrei să știi cum funcționează un program de revenire după divorț, nu ezita să-mi trimiți un mail sau să te înscrii aici pentru a fi contactat de cineva din echipa Divorce Journey.

 

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *