Cum schimbarea poate salva o căsnicie?

În viața personală, ca și în cea profesională, avem nevoie de schimbări.

 

Schimbarea este singura constantă a vieții noastre, și totuși ne agățăm de visul de siguranță pe care un anumit status quo ni-l oferă.

 

Luptăm ani la rând să obținem un anumit job care ne oferă siguranță financiară sau să avem o anumită poziție socială.

Apoi să construim o familie care să ne ofere liniște personală, să ne luăm o casă, să cultivăm un cerc de prieteni, să ne formăm anumite obiceiuri. Sperăm ca aceste lucruri care ne oferă siguranță să ne aducă fericirea mult visată.

Așa am gândit și eu. Și am făcut tot ce am putut ca să le obțin pe toate cele de mai sus. Și chiar am reușit!

 

Singura diferență a fost că atunci când le-am bifat pe toate, tocmai intram în depresie!!

 

Deci pentru mine ideea de siguranță, asociată cu fericirea, nu a funcționat.

Dar cum se poate întâmpla așa ceva? Cum se poate ca toată munca depusă să fie în zadar, sau cel puțin să nu-mi fi adus fericirea promisă?

În cazul meu răspunsul a venit din schimbare – pe plan personal, profesional, a cercului de prieteni.

Astfel, am ajuns să mă „împrietenesc” cu schimbarea și să o văd ca pe o oportunitate de creștere, și nu ca pe o amenințare.

 

Hai să vorbim despre schimbare!

 

Prima dată când am auzit de „managementul schimbării”, eram într-o corporație americană, unde schimbarea era ceva absolut normal. Sigur că-ți trebuiau nervi tari să reziști, schimbările erau la ordinea zilei.

Și în acest proces de schimbări multiple, am identificat două tipuri de oameni, în funcție de reacția lor la schimbare:

 

– Cei din prima categorie, care iubeau schimbarea, se adaptau mult mai ușor, comentau mai puțin sau chiar așteptau curioși oportunitățile aduse de schimbare.

– Cei din a doua categorie nu erau de acord cu schimbarea, rezistau cât puteau la noile cerințe, se plângeau necontenit sau amenințau cu plecarea. Unii chiar au plecat.

 

Ca rezultat, oamenii din al doilea grup înotau împotriva curentului, pierdeau mai mult timp pentru a-și depăși propria rezistență și erau mult mai frustrați.

La final, când ajungeau și ei la schimbare, erau mai obosiți și mai nefericiți decât primii!!

 

Tot despre schimbare e vorba și în cazul divorțului.

 

În programul Divorce Journey văd zilnic oameni care trec printr-o schimbare majoră a vieții lor – divorțul.

Doar cine nu a trăit acest eveniment nu poate înțelege magnitudinea schimbării dată de un divorț – pentru că nu e vorba doar de despărțirea de o persoană, ci practic se schimbă cam totul în viața ta – casă, bani, timpul petrecut cu copiii, relația cu familia lărgită, prietenii, vacanțele etc.

Dar dacă dai timpul un pic înapoi, descoperi că motivele divorțului au legătură tot cu o schimbare.

La un moment dat, unul dintre membrii cuplului a dorit altceva, din curiozitate, plictiseală, dorință de nou.

Celălalt a rezistat schimbării, din frică, neînțelegere sau comoditate.

Și atunci cel care și-a dorit schimbarea a ales să meargă mai departe, la fel ca cei din primul grup de mai sus, iar celălalt a încercat să-l oprească, nedorind să schimbe o stare familiară pentru el.

La final, după încercări și amenințări, s-a ajuns la despărțire.

 

În general nu ne plac schimbările. Aduc situații necunoscute și ne scot din zona de confort.

 

Dar fără schimbare nu putem crește – ca oameni, ca și cuplu, in toate aspectele vieții.

După căsătorie, o perioadă cuplul se bucură de stabilitate și siguranță – și e bine așa. Dar la un moment dat lucrurile nu mai sunt suficiente. Fără schimbare, poate deveni monoton, iar siguranța să se transforme în risc.

Și atunci când relația începe să scârțâie, când comunicarea între parteneri devine dificilă sau inexistentă, de obicei ce facem?

Fie ne închidem în noi și ne plângem de partener, fie facem eforturi disperate de a schimba comportamentul. Dar NU pe al nostru, ci pe al partenerului.

Această strategie, în care încercăm să-l corectăm pe celălalt pentru a schimba dinamica relației, nu a funcționat niciodată pe termen lung. Și o spun din experiența povestită de sute de clienți, intrați în programele Divorce Journey, tocmai ca urmare a eșecului acestei strategii.

Deși încercarea de a schimba comportamentul partenerului nu funcționează, cunosc mulți oameni care nu obosesc să încerce aceeași strategie ani la rândul.

 

Dar dacă am îmbrățișa o altă strategie? Dacă am face o schimbare la NOI? (una majoră și consistentă)

 

Mulți clienți îmi spun că nu știu ce ar mai fi putut să schimbe, că au încercat totul și nimic nu a funcționat. Când îi întreb cu ce specialiști au lucrat – NU au avut nevoie!!

Poate măcar în al doisprezecelea ceas ar fi o idee să căutăm salvarea în mâna specialiștilor (psihologi, terapeuți de cuplu, mediatori), care sigur au mai multă experiență și mai multe abordări decât ne imaginăm măcar. Sau să lucrăm cu un coach care să ne ajute să ne găsim propria direcție. Sau să intrăm într-un Grup de Suport după Divorț, unde suntem înțeleși, ascultați și ghidați către o schimbare potrivită nouă.

Pentru că oricât de mare ar părea sacrificiul făcut pentru a salva o căsnicie, stresul de a trece printr-un divorț și efortul de a crea apoi o viață nouă este cu mult mai mare (plus mai dureros și mai scump).

Iar dacă despărțirea a fost inevitabilă, simpla schimbare a partenerului fără o schimbare profundă a anumitor aspecte care au dus la despărțire, vor conduce inevitabil la același deznodământ.

 

În concluzie, schimbarea e grea, dar e benefică. Prin schimbare evoluăm și din schimbare găsim noi resurse de fericire și entuziasm.

Dacă vrei să faci o schimbare conștientă și benefică relațiilor tale, te așteptăm în Grupul de Suport după Divorț. Energia grupului și ghidarea specialiștilor te vor asigura și motiva să duci lucrurile până la capăt.

 

Oricând poți să faci o schimbare pozitivă în viața ta!

 

Mai sunt 2 zile până la incheierea înscrierilor in seria din toamnă a Grupurilor de Suport după Divorț.

== înscriere în Grupul de Suport după Divorț

 

Cu bine,

Gabriela,

 

P.S. Trebuie să accepți că uneori resursele tale pot fi depășite. Dacă vezi că în „cutia ta de scule” găsești aceleași opțiuni pe care le tot reciclezi și le discuți cu aceeași oameni, e timpul să alegi altceva!

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *