Atitudinea potrivită ca să depășești cu bine un divorț

Chiar cu câteva luni înainte de divorțul meu am început călătoria de transformare a vieții mele. Ce pot să te asigur este că acest eveniment aduce și multe daruri nebănuite. De aceea te invit să alegi să înțelegi, să cauți dincolo de durerea pe care o simți acum. Eu îți dau cele mai bune lucruri pe care le-am înțeles în această călătorie.

 

S-a terminat! Aţi semnat actele de divorţ, iar relaţia în care ai intrat cu atât de multă speranţă s-a dizolvat în mod oficial.

 

Povestea divorţului fiecăruia dintre noi este diferită.

 

Poate ai fost căsătorit timp de douăzeci de ani, ca mine, sau poate doar un an – doi. Ori poate nici nu ați fost căsătoriți oficial.

 

Poate că divorţul a fost ideea ta sau poate că a fost a partenerului. Ori poate că amândoi aţi decis de comun acord că separarea este cea mai bună soluție.

 

Poate te simţi eliberat sau poate simţi cum ţi se rupe inima. Ori poate un pic din ambele.

 

Dar, cu toate acestea s-a ajuns aici, întrebarea este ce faci de acum înainte? Cum vrei să arate noua ta viaţă şi care sunt pașii către aceasta?

 

Şi cum îţi dai seama cine mai ești acum şi cum să te descurci ca o persoană singură?

 

Am preluat 4 idei din programul Grupul de Suport după Divorț, care ajută persoane ca tine, care tocmai au trecut printr-un divorț, să depășească cu bine provocările apărute în viața lor.

 

  1.   Nu te teme să trăiești singur o perioadă

 

A fi singur nu înseamnă a fi izolat şi a nu vedea pe nimeni.

 

Pur şi simplu înseamnă să nu te arunci imediat într-o nouă relaţie sau să te grăbești să accepţi pe oricine în viaţa ta. Ai observat că unele persoane petrec mai mult timp să aleagă o anumită rasă de câine, care să se potrivească caracterului lor, decât o persoană pe care o primesc în viaţa lor ca și partener?

 

Schimbarea e că în ziua de astăzi sunt tot mai mulţi oameni care preferă să fie singuri. Iar când vei fi pregătit, există o mulţime de posibilităţi pentru a te conecta cu ei – de la reţelele de socializare la tabere, cluburi sau anturaje de prieteni. Poţi clădi oricând relații noi şi poţi intra în grupuri care au legătură cu interesele tale.

 

De cele mai multe ori după divorţ cercul de prieteni chiar se îmbogăţește substanțial, dacă ești deschis şi încrezător, iar când ştii sigur ce-ţi dorești, ai de unde alege.

 

În concluzie, confruntarea cu noua ta viaţă poate fi înfricoşătoare la început şi e normal să fie aşa.  Și chiar dacă o să faci greşeli, vei învăţa din această experienţă.

 

„Greşelile te învaţă că te poţi descurca să fii singur şi îţi dau încredere în propria ta capacitate de a merge mai departe.”

 

  1.   Învaţă să te iubești și să-ți crești stima de sine

 

Chiar dacă sună clișeic, adevărul este că mulţi oameni simt o scădere a încrederii în sine după divorţ. Majoritatea membrilor Divorce Journey se confruntau cu această problemă când au intrat în program.

 

„Ai putea crede că trebuie să fie ceva în neregulă cu tine dacă nu ai putut face această relaţie să funcţioneze”. Poate şi tu crezi că undeva ai greşit. Nu te-ai străduit suficient sau nu ești suficient de bun, dacă nu ai reuşit să faci această căsătorie să meargă.

 

Dar nu e adevărat. O relaţie eşuată este doar o încercare din care poţi să înveţi multe lucruri, nu este definiţia a ceea ce ești tu sau a ceea ce vei deveni de acum încolo. Aminteşte-ţi şi lunga listă de reuşite pe care le-ai avut până acum şi nu uita că ești o persoană completă şi valoroasă, independent de o relaţie. De aceea trebuie să lucrezi la obţinerea şi creşterea încrederii în tine şi la capacitatea de a crede din nou în propria ta valoare după divorț.

 

Acest lucru poate fi rezolvat cu ușurință prin dezvoltare personală.  Prin coaching, de exemplu, reușești să pui din nou în lumină adevărata ta valoare, indiferent de provocarea prin care treci acum.

 

  1.   Redescoperă cine ești cu adevărat

 

Mai ales dacă ai fost căsătorit pentru o lungă perioadă de timp, este posibil să fi renunţat la o mulţime de lucruri de care te bucurai înainte de a-ți fi cunoscut partenerul, şi asta pentru că nu s-au potrivit și cu preferințele sale.

 

Poate că ţie îţi plăcea să te plimbi, dar partenerul tău prefera să stea la televizor. Poate că ai fi vrut să mergi mai des la teatru, dar partenerului tău îi plăceau filmele… și tot așa.

 

„Care au fost hobby-urile şi activităţile tale înainte de căsătorie? Ce-ai amânat/eliminat în favoarea relaţiei? Ce ți-ai dorit mereu să faci dar niciodată nu ai avut suficient timp?”

 

Încearcă să redescoperi activitățile care te pasionează! Aminteşte-ți la ce erai talentat cu adevărat sau ce-ţi spuneau oamenii că faci foarte bine când erai copil. Abia după ce vei fi sigur cine ești cu adevărat, vei ști ce fel de persoană ți se potrivește pentru următoarea ta relație.

 

  1.   Eliberează-te de resentimente

 

Resentimentele au acelaşi efect cu otrava pe care o bei tu, sperând să moară duşmanul.

 

Aşa că nu mai căra în spate bagajele grele de resentimente din relaţia încheiată. Ştiu că este mai uşor să le ascunzi sub preş, să te prefaci că nu există. Ele rămân însă acolo şi te împiedică să te bucuri de viaţa pe care ţi-o dorești cu adevărat. Plus că pot să iasă la suprafață exact când începi o nouă relație, în care speri că totul să fie perfect.

 

“Găseşte o modalitate de a te elibera de emoţiile rămase după divorț.”

 

Pentru asta poţi să vorbești cu un terapeut, ori poţi să îţi concentrezi energia într-o activitate care să te bucure.

 

Dacă încă te sperie ideea de terapie, e bine să știi că există programe de coaching după divorț, de grup sau individuale. Clienții Divorce Journey care au traversat astfel de programe si-au revenit în proporție de peste 85% (în urma unui studiu realizat în luna august) și au confirmat rezultatele puternice pe care aceste programe le au.

 

Revenirea după divorț prin coaching este o metodă sigură de a depăși trauma despărțirii.

 

Prin coaching îți crești încrederea în tine, treci mai ușor peste durerea pricinuită de divorț, traversezi cu mult mai multă ușurință perioada de tranziție de la cuplu la single și te regăsești întreg și complet la finalul procesului.

 

Accesează acum programele Divorce Journey și pornește susținut de către specialiști pe drumul către un viitor fericit.

 

Cu drag,

Gabriela

 

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *