5 lecții valoroase în 5 ani de călătoria divorțului

Astăzi se împlinesc 5 ani de la deschiderea programului Divorce Journey și aș vrea să împărtășesc cu tine câteva momente speciale și câteva concluzii din călătoria divorțului, împreună cu sute de clienți care au trecut prin programele noastre, care sper să te ajute și pe tine.

După cum poate știi deja, am început acest program de coaching după divorț, în urma experienței mele personale.

Ca mulți dintre cei care mă urmăresc acum, și eu am trecut printr-un divorț, după 20 de ani de căsătorie.

Și deși credeam că va fi ușor, că ne înțelegem, că e copilul mare și tot așa, în realitate a fost o dramă. Depresie, izolare, job schimbat, prieteni pierduți, relația cu copilul dificilă și tot așa.

Când am reușit să mă echilibrez, datorită unui program american pe care șansa mi l-a scos în cale și care m-a ajutat în 3 luni cât n-am reușit în 2 ani singură, am decis ce vreau să fac mai departe!

Să inițiez în România un program de suport pentru cei care traversează un divorț.

După câteva luni de pregătire și sute de ore de căutări în diferite (re)surse, am anunțat cu entuziasm lansarea unicului program de suport după divorț din România.

La prima ediție a Grupului de Suport după Divorț am avut… o singură participantă!!

Nu uit nici acum sentimentul de jenă (rezervasem o ceainărie întreagă și personalul se uită întrebător la mine), amestecat cu un sentiment de emoție că aveam totuși primul meu client adevărat.

Până atunci testasem eficiența programului doar pe mine și pe câteva prietene și colege care trecuseră ca și mine printr-un divorț.

De atunci au trecut 5 ani, 8 ediții complete de câte 12 săptămâni de Grup de Suport, sute de clienți adevărați, workshopuri și programe de coaching individuale, campanii naționale și lansări de noi produse.

Prin toate acestea am interacționat cu povești de viață și cu evoluții minunate după divorț ale multor oameni.

 

Îmi amintesc de primul client care a venit în programul individual de coaching și care a fost atras de Povestea mea.

Acest articol a rezonat cu mai multă lume, dar în cazul lui s-a dovedit a fi în oglindă cu propria lui poveste.

Când a venit la mine era deprimat și la un pas de a-și închide toate businessurile, pentru că nu mai avea încredere în el și nu-l mai interesa nimic. Acum e unul dintre antreprenorii de succes din România, fericit în noua lui relație, unul dintre prietenii mei de suflet și susținătorul tuturor acțiunilor sau campaniilor pe care le-am inițiat!

Și o ultima experiență personală pe care vreau să ți-o împărtășesc și care mi-a rămas întipărită a fost prima mea apariție la televiziune, imediat după ce am anunțat programul!

Eram speriată de cum m-aș putea face de râs prima oară în mod public (o să mă bâlbîi, sau mă împiedic, sau…), dar și dornică să împărtășesc despre pasiunea mea de a ajuta lumea la divorț.

Cum nu mai intrasem niciodată într-un platou de televiziune, toată experiența, de la machiaj, la interviu, la telefoanele de după, a fost una plină de adrenalină și care a deschis calea către numeroase alte invitații.

De atunci am participat la zeci de interviuri televizate, fără să mă împiedic niciodată.:)

Astfel programul a crescut tot mai mult în vizibilitate, notorietate și suport oferit.

 

Ce am învățat în acești 5 ani, ce lucruri știu acum și nu știam în 2016?

  1. Oricât de greu este, un divorț te forțează să devii o versiune mai bună a ta

Știu că atunci când suferi, când ești la capătul puterilor și te simți la pământ emoțional, noua ta versiune pare la ani lumină distanță. Dar te asigur că este la fel ca la durerea nașterii (dacă ai născut :)), la un moment dat uiți de ea și vezi cu mândrie că ai reușit, că s-a născut o nouă persoană, transformată și mult mai fericită.

 

  1. Partea cea mai dificilă și mai lungă după un divorț este revenirea emoțională

Unii cred că va fi greu în instanță sau cu partajul, sau custodia, sau alte aspecte administrative. Acestea se rezolva relativ ușor, mai ales dacă te menții cât se poate de echilibrat emoțional, atunci când le rezolvi pe acestea.

De aceea eu le recomand celor înscriși în Grupul de Suport după Divorț să nu semneze acte sau să inițieze acțiuni decisive pe perioada celor 3 luni de program, că să nu riște daune suplimentare.

Ca idee, clienții care au avut cele mai dificile momente și cea mai lungă recuperare după divorț, au fost cei care au trebuit să treacă prin instanță, sau au deschis numeroase alte procese după divorț, pentru că le-au alimentat mult timp conflictul cu fostul partener și le-a îndepărtat atenția de la propria vindecare.

 

  1. Un divorț aduce multe lucruri dificile, dar și lucruri bune

După ce se mai calmează furtuna emoțională de la început, începi să vezi și beneficiile divorțului.

Ai șansa să cunoști oameni noi, să experimentezi pasiuni la care poate ai renunțat, practic să trăieșți o a două viață (și de data aceasta fiind mai înțelept!).

De asemenea, ai spațiul în care să vindeci răni mai vechi, pe care le purtai cu tine fără să le conștientizezi.

M-am revăzut de curând cu o fostă clientă și am avut o surpriză extrem de plăcută. După participarea în program și după o muncă de introspecție pe perioada pandemiei, a reușit să scape de dependențele care o urmăriseră aproape toată viața (fumat, alcool), o relație toxică din care nu reușea să iasă, și-a schimbat alimentația, s-a apucat de sport și a primit și un job nou, mult mai bine plătit decât spera. Toate acestea în decurs de câteva luni. Felicitări, Alina!

 

  1. Cea mai mare provocare după divorț este să creezi o altă relație sănătoasă și armonioasă!

Acest lucru pare dificil, dar în realitate depinde doar de gradul de vindecare și transformare pe care l-ai suferit. În anii mei de după divorț am cunoscut potențiali parteneri de diferite tipuri, vârste sau grade de deschidere emoțională și disponibilitate. Dar ce e sigur e că aceștia au fost din ce în ce mai potriviți pentru o relație armonioasă, pe măsură ce și eu deveneam din ce în ce mai echilibrată. Legea oglinzii funcționează fără greșeală în acest domeniu.

 

  1.     Dezvoltarea personală după divorț devine un stil de viață

Un astfel de eveniment te forțează să devii mai conștient, să începi să dedici timp și atenție vieții tale, să oprești zgomotul din jur dat de obligații, cerințe, pretenții de la alții și să te prioritizezi pe tine.

Cel puțin cei care au participat în programele Divorce Journey au rămas cu un apetit permanent pentru creștere și dezvoltare. Mare parte dintre aceștia activează ca membri activi în Clubul de creștere și socializare DJ CLUB. Ne întâlnim lunar și ne scriem zilnic. Și ne bucurăm de evoluția continuă a fiecăruia dintre noi.

La final îți mulțumesc că ești și tu lângă mine la această sărbătoare, că citești ceea ce-ți scriu aici și mi-ar plăcea să te am și pe tine alături de noi în programele Divorce Journey.

 

Din septembrie începem un nou Grup de Suport după Divorț!

 

 

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *