3 întrebari despre ÎNCREDEREA ÎN TINE

Când spunem că nu mai avem încredere în oameni spunem de fapt că am avut mai multe experienţe nefericite cu oameni care ne-au trădat cândva, astfel încât am preferat să ne închidem în noi pentru a nu mai risca să fim răniţi din nou.
Însă realitatea este că atunci când am fost trădaţi iar şi iar, am lăsat ca acest lucru să ni se întâmple, adică am mers mereu pe mâna unor oameni cu acelaşi gen de comportament.

Atunci ne întrebăm de ce nu am sesizat de la început cui atribuim încrederea noastră?

Oare noi avem radarul care trebuie să ne ajute să alegem oamenii potriviţi? Oare să ne încredem că inima noastră ştie să facă diferenţa între oamenii în care să ai încredere şi cei de care să te ferești?

Oare să mai avem încredere în capacitatea noastră de a sesiza pericolul?

Oare să mai avem încredere în noi?

Şi astfel înţelegi că de fapt când nu ai încredere în oameni, tu nu ai încredere în tine că eşti capabil să alegi oamenii potriviţi în viața ta. De aceea preferi să te închizi în faţă tuturor. Nu mai e de mirarare că cercul tău de prieteni a devenit tot mai mic, potenţialii parteneri au devenit inexistenţi, iar tu te plângi că eşti singur sau că eşti înconjurat doar de oameni care nu te împlinesc sufleteşte.

Dacă vrei să știi dacă te afli în această situație, răspunde la cele 3 întrebări de mai jos, iar în funcţie de răspunsrile pe care ţi le dai, afli care sunt domeniile în care poți să schimbi ceva.

1. TU îţi asculţi instinctul?

Când trebuie să iei o decizie importantă cum acţionezi? Faci lista de pro şi cons, cauţi pe internet toate informaţiile disponibile şi te consulți cu mai mulţi prieteni apropiaţi? Chiar de mai multe ori că să fii sigur că nu şi-au schimbat părerea? Sau te decizi inspirat de vocea interioară care-ţi spune că lucrul ăla e bun sau nu?
Oamenii care au încredere în ei ştiu că atunci când răspunsul pleacă din inima lor, vor fi călăuziţi și cu restul informaţiilor până la finalizarea proiectului. Ei mai ştiu și că e posibil să greşească uneori, nu pentru că inima nu ar avea răspunsul corect, ci pentru că fie nu au ascultat ei întrutotul răspunsul primit, fie l-au interpretat greşit. Dar chiar și așa, ei nu renunță la acest ajutor prețios care este instinctul lor.

2. TU îţi vorbeşti cu cuvinte de laudă?

Dacă ai avea un copil care acum ar face primii paşi în învăţarea unor lucruri noi, aşa e că l-ai lăuda şi l-ai felicita pentru orice mic succes? Aşa e că nu l-ai critica pentru că a greşit, pentru că ştii că-şi doreşte din tot sufletul să înveţe ceva nou şi nu vrei să-l descurajezi.

Aşa îţi vorbeşti şi tu în dialogul tău interior, cu laude pentru orice reuşită şi cu încurajări pentru orice eşec, sau obișnuiesti să te critici mai tot timpul?
Oamenii care au încredere în ei au renunţat la autocritica, ştiu că acesta e un obicei răspândit de societatea care îţi cere să fii perfect pentru a te accepta.

Dar ei ştiu că de fapt nu există perfecţiune exterioară și că noi ca şi ființe umane suntem deja perfecţi. Si atunci ei se acceptă și se comportă așa cum sunt, iar ca efect cei din jurul lor sunt și mai atrași de autenticitatea lor.

3. TU te înconjuri de oameni pozitivi?

Dacă ţi-e greu să spui despre tine cum te apreciezi sau cum te raportezi la lume, atunci uită-te la cele mai importante persoane din viaţa ta. Dacă observi că toţi prietenii, colegii sau chiar membrii familiei tale cu care petreci cel mai mult timp sunt persoane care se plâng mereu, sunt tot timpul critice şi nemulţumite, înseamnă că vibraţia ta asta recunoaşte ca şi familiar si că cel mai probabil aşa eşti si tu.
Oamenii care au încredere în ei sunt înconjuraţi de oameni pozitivi la fel ca și ei, care privesc provocările vieţii cu bucurie şi care traiesc în prezent. Sigur că și ei au parte de necazuri, la fel ca toată lumea, dar preferă să le depășească cu zâmbetul pe buze și să le trateze ca pe niște lecții de viață și nu ca pe niște ghinioane care li se întâmplă numai lor.

Dacă răspunsurile la intrebarie de mai sus sunt mai mult DA, atunci probabil că ai încredere în tine iar acest lucru se vede şi în calitatea relaţiilor minunate pe care le ai cu cei din jur – colegi, prieteni, familie sau partener.

Dar dacă raspunsurile merg mai mult către NU atunci este bine să iei fiecare aspect în parte si să vezi dacă îl poţi schimba. 

Dacă ai încercat deja de mai multe ori şi nu ai văzut nicio schimbare, atunci începe să lucrezi cu un coach! Prin procesul de coaching ești asistat și susținut de un observator extern în demersurile tale de transformare, iar șansele tale de reușită sunt garantate!

Pentru că o viaţă trăită cu inima deschisă, cu încredere în tine şi în ceilalţi și cu relaţii împlinitoare este o viaţă fericită şi care se trăieşte uşor. De acum când vei mai auzi pe cineva spunând că “viaţă e grea” vei şti că este doar o chestiune de alegere şi percepţie şi nu un adevăr absolut.

Viața poate fi ușoară și extrem de frumoasă, tu pe a ta cum o alegi să fie?

Daca vrei sa afli toate tehnicile de crestere a increderii in tine dupa divort, testate deja cu succes de membrii Divorce Journey, urmareste-ne pe pagina de facebook.

2 Comments

 1. dana dobrogeanu martie 27, 2017at4:08 pm

  Recunosc.. raspunsurile mele tind catre NU. Imi incurajez copilul, o critic educativ, cand este de criticat. Din pacate, dupa separare, m-am izolat un pic, m-am refugiat in munca, am crezut ca , in acest mod, voi suporta mai usor. A fost mai usoara trecerea de la un statut la altul, dar , asa cum am spus in comentariul postarii dvs, dezamagirea este prezenta. Cu toata incercarea mea de a-mi face o relatie, nu reusesc. Si nici nu cred ca voi gasi pe cineva..

  Reply
  1. Gabi martie 27, 2017at4:31 pm

   Odata cu cresterea increderii in noi apar si alti oameni in viata noastra. Vestea buna este ca sunt oameni minunati care asteapta sa cunoasca alti oameni minunati, intrebarea este daca ne simtim ca suntem noi aceia

   Reply

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *